Pol Van Den Driessche wil een ‘Cactusfestival voor operamuziek’ in Brugge

Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Als het van Pol Van Den Driessche afhangt, krijgt Brugge straks een ‘Cactusfestival voor operamuziek’. De lijsttrekker van N-VA in Brugge lanceert het idee aan de vooravond van Vlaanderen Zingt.

“Brugge heeft een rijke muzikale geschiedenis en een breed aanbod: van grote talenten in het Concertgebouw en de Stadsschouwburg tot openluchtfestivals zoals Cactusfestival, Moods en Airbag”, zegt de lijsttrekker van N-VA Brugge. “Een muziekgenre dat iets minder aan bod komt, is opera. Nu en dan is er wel een voorstelling in een van onze cultuurzalen, die steevast vollopen met Bruggelingen, bezoekers en toeristen. In het buitenland kan je meerdere voorbeelden vinden van openluchtopera’s in een betoverend decor. Denk maar aan de Zomeropera aan het kasteel van Alden Biesen, die jaarlijks een massa volk lokt.”

Dat moet ook mogelijk zijn in Brugge, vindt Pol VDD, die zelfs al een simulatie photoshopte. “Concreet denken we aan een openluchtopera met een kasteel op de achtergrond. Het stedelijke kasteeldomein Tudor in Sint-Andries zou daar volgens ons zeker voor geschikt zijn. Een ideaal moment lijkt ons de dagen rond 15 augustus. De koren uit de regio zouden we kunnen vragen om mee te werken aan enkele avondvoorstellingen, sommige onderdelen van populaire opera’s lenen zich zelfs tot samenzang. Dat werkt, zie maar naar Vlaanderen Zingt op de Markt.”

“Helemaal top zou het zijn indien we Bruggelingen met wereldfaam zoals Thomas Blondelle (tweede prijs Koningin Elisabethwedstrijd 2011) of bariton en musicalacteur Hans Peter Janssens zouden kunnen engageren om in hun thuisstad op te treden”, droomt hij.