Pieter Frère filmt in zijn Kuurne en strikt Marijke Pinoy voor kortfilm in ‘t West-Vlaams

De kortfilm zal vooral in Ter Groenen Boomgaard in Kuurne worden opgenomen. © BRU
Redactie KW

Op zaterdag 22 juni organiseert Pieter Frère (25) onder de benaming ‘Benef Ieter’ een benefiet in skatepark Jan San om zo de investering samen te krijgen voor de kortfilm die hij binnenkort draait in woonwijk Ter Groenen Boomgaard. In de film – die meteen ook zijn masterproef is – zullen enkele bekende acteurs te zien zijn waaronder Marijke Pinoy.

Door Nico Speleers

Pieter Frère is masterstudent filmregie aan het RITCS in Brussel. Voor zijn masterproef liet Pieter zich echter inspireren door zijn onmiddellijke omgeving en zag in sociale woonwijk ‘Ter Groenen Boomgaard’ meteen de ideale plek om zijn kortfilm Chance die zeven draaidagen in beslag zal nemen te draaien.

“Het scenario voor de kortfilm is zo goed als klaar”, vertelt Pieter trots. Zelf woont hij op een boogscheut van waar de film zal opgenomen worden.

“Het wordt een echte uitdaging om het scenario dat ik uitgeschreven heb te laten passen in een tijdspanne van 25 minuten, maar het is zeker niet onmogelijk. Het hoofdpersonage waarrond de film zal gaan draaien is Monique, een rol vertolkt door de uit Menen afkomstige Marijke Pinoy.”

West-Vlaams en Engels

“Toen ik Marijke vroeg of ze het hoofdpersonage in mijn kortfilm wilde worden, was ze meteen dolenthousiast dat ze in een West-Vlaamse productie kon meespelen. Over de andere acteurs die een rol vertolken in Chance, wat geluk betekent in het West-Vlaams en ‘een kans’ in het Engels, kan ik echter nog niet veel kwijt.”

Chance zal gedeeltelijk in het West-Vlaams en het Engels worden opgenomen en vertelt het verhaal van Monique die zoals iedereen gelukkig wil zijn, alleen is ze niet zoals iedereen. Ze heeft het namelijk moeilijk om zich aan te passen aan de sociale woonwijk waar ze werkt en woont en zou niets liever willen dan naar haar dochter in Bali te vluchten.

Met haar dochters huwelijk in het vooruitzicht denk Monique haar kans te kunnen grijpen, maar gezien ze nog maar pas is hersteld van een allesverwoestende gokverslaving die haar gezin uiteendreef en haar financieel aan de grond zette, is het nog maar de vraag of haar dat wel zal lukken. Bij de ontmoeting met de jonge transmigrant Issam die pas in de wijk is terechtgekomen, bewandelt Monique de grenzen tussen vriendschap en liefde waardoor zo haar geluk dat ze hoopt te vinden in Bali op de proef wordt gesteld.

“Het is altijd al een droom van mij geweest om een film te kunnen draaien in het West-Vlaams”, gaat Pieter verder die voor zijn masterstudie filmregie een jaar lang zijn activiteiten bij het gratis festival Splinters bevriest. “Om deze droom waar te maken krijg ik de medewerking van enkele bereidwillige bewoners van ‘Ter Groenen Boomgaard’ die hun appartement enkele dagen ter beschikking willen stellen om de film te kunnen draaien. Daarnaast kan ik ook op de medewerking rekenen van Wevelgemnaar Mattijs Deraedt die mee hielp schrijven aan het scenario.”

“Maar koken kost uiteraard ook geld. Een afstudeerfilm op het Ritcs kost algauw 8.000 euro. Via een benefiet op 22 juni in skatepark JanSan probeer ik nu dat bedrag samen te krijgen. Maar ik heb ook reeds toekomstplannen met de kortfilm Chance die ik als mijn visitekaartje bestempel. Van zodra ik er mijn masterproef mee verdedigd heb, wil ik ook nog met mijn kortfilm deelnemen aan verschillende kleine en grote filmfestivals in binnen- en buitenland.”

Pieter Frère is van vele markten thuis. Nadat hij de studie ‘industrieel productontwerp’ aanvatte maar naar eigen zeggen er zijn ‘ei’ niet in kwijt kon, besloot Pieter om de opleiding geluidstechnicus aan te vatten bij Syntra. Na deze studie ging hij een jaar aan de slag bij Massieve om aansluitend daarop vijf maand richting Senegal te trekken voor een muziek- en cultuurproject.

Eens terug in België trok Pieter vervolgens in 2015 naar het Ritcs in Brussel om er de opleiding ‘audiovisuele kunsten film regie’ te volgen. Daarnaast wekt Pieter ook nog de elektronische sound op van zijn eigen band Nibiru die op 5 juli een optreden verzorgt tijdens het tweedaags festival van jeugdhuis ‘t Molentje op de site Sabbe in Kuurne.

Welkom in skatepark JanSan

Maar vooraleer Pieter concerteert met zijn band hoopt hij alvast op zaterdag 22 juni veel mensen te ontvangen op zijn benefiet die van start gaat om 11 uur in skatepark JanSan. Naast een streekbierenbar en wijnselectie van wijnen van De Drie Wijzen, vindt er eveneens die dag een eetfestijn plaats over de middag gevolgd door een koffietafel. De sfeer tijdens de benefiet wordt verzorgd door enkele dj’s. Daarnaast zijn er ook nog volksspelen en een tombola.