Peter Verhelst haalt shortlist Bookspot Literatuurprijs 2018

Peter Verhelst dankt zijn nominatie aan zijn roman 'Voor het Vergeten'. © Davy Coghe
Redactie KW

Slechts één Vlaming, Peter Verhelst, prijkt op de shortlist van zes genomineerden voor de Bookspot Literatuurprijs 2018, de nieuwe naam van de ECI Literatuurprijs.

Die shortlist werd maandag bekendgemaakt door de voorzitter van de jury, Groen-politicus Jos Geysels, in RTL Vijf Uur Live. Verhelst dankt zijn nominatie aan zijn roman ‘Voor het Vergeten’, uitgegeven bij de Bezige Bij.

In ‘Voor het vergeten’ graaft Verhelst, drievoudig winnaar van de Herman de Coninckprijs (de prijs voor de beste dichtbundel) en winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs, autobiografisch. Wanneer zijn moeder totaal onverwacht overlijdt, is hij getuige van de rouw van zijn vader en probeert daarbij ook zelf een weg te vinden in een proces vol rauw-realistische, mythische, zintuiglijke, essayistische en poëtische verhalen. Haast krampachtig graaft hij naar herinneringen. Voor Verhelst is het de eerste opname in de shortlist voor de AKO/ECI/BookSpot sinds zestien jaar: in 2002 haalde hij de laatste zes met de roman ‘Zwellend Fruit’.

Andere genomineerden

De vijf andere genomineerden zijn, in alfabetische volgorde: Suzanna Jansen voor ‘Ondanks de zwaartekracht’ (Balans), Peter Middendorp voor ‘Jij bent van mij’ (Prometheus), Arjen van Veelen voor ‘Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken’ (De Bezige Bij), Aukelien Weverling voor ‘In alle steden’ (Meulenhoff) en Tommy Wieringa voor ‘De heilige Rita’ (De Bezige Bij).

Op donderdag 8 november wordt ‘s avonds in RTL Late Night bekendgemaakt welk boek de BookSpot Literatuurprijs 2018 heeft gewonnen.

(Belga)

Prijs van 50.000 euro

De BookSpot Literatuurprijs – voorheen de ECI Literatuurprijs – is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek – in de categorieën fictie en non-fictie. De prijs, die bestaat uit een bedrag van 50.000 euro, wordt jaarlijks toegekend door een jury van beroepsrecensenten uit Nederland en Vlaanderen. De boeken moeten verschenen zijn tussen 1 juli 2017 en 30 juni 2018. Genomineerde auteurs ontvangen een bedrag van 5.000 euro.