Perplx in Marke trapt circusfestival af met voorzitterswissel

Filip De Rynck (links) volgt Geert Van Robaeys (rechts) op als voorzitter van Perplx:
Redactie KW

Geert Van Robaeys neemt na 32 jaar afscheid als voorzitter van circusfestival Perplx. Hij wordt opgevolgd door Filip De Rynck. Het festival vindt plaats van vrijdag 29 juni tot en met zondag 1 juli in en rond oc Marke. Voor voorstellingen op andere locaties is er busvervoer vanaf oc Marke in de Hellestraat.

Geert Van Robaeys (56) is een geboren en getogen Markenaar, die sinds 2000 in Westouter woont. Hij werkt in Kortrijk als verantwoordelijke dienstverlening. Geerts echtgenote Ludwine Bossuyt heeft jaren gekookt voor de artiesten en medewerkers tijdens het festival. Ze is steeds ‘de mama’ van de artiesten geweest.

Geert lag samen met enkele andere personen aan de basis van het Humorologie-festival dat enkele jaren geleden de nieuwe naam Perplx kreeg. Geert blijft nog actief als vrijwilliger, maar vindt het goed dat er een nieuwe wind waait. “Als voorzitter heb je een verantwoordelijkheid het hele jaar door. Jaren aan een stuk ging heel mijn verlof ook naar de opbouw van het festival, want ook daar was ik de verantwoordelijke.”

Geert wordt opgevolgd door Filip De Rynck (62) uit Marke. Filip is hoogleraar aan UGent. In zijn vrije tijd leest en loopt hij. Hij kwam jaren als toeschouwer naar het festival en kent het dus goed. Hij is ook vertrouwd met overheidsbeleid en is professioneel bezig met contacten met stad en overheden. “Dat kan soms wel helpen”, weet Geert Van Robaeys.

Vrijwilligers

Wat beide mannen vooral belangrijk vinden is dat het festival al jarenlang gedragen wordt door vrijwilligers. Er zijn slechts twee mensen in dienst, die samen één fulltime vervullen. Al de rest draait op vrijwilligers.

Perplx organiseert niet enkel het festival, dat het meest gekend is, maar ook enkele soirees waar nieuwe groepen de kans krijgen om hun kunsten te tonen. We steunen hen soms gedurende een bepaalde tijd met een beurs om aan producties te werken. Dat kadert in onze erkenning binnen het circusdecreet”, weet Geert.

“We blijven via vrijwilligers en de unieke locatie de band met Marke behouden”

Perplx is een internationaal circusfestival. “De groepen komen van overal in de wereld, maar we blijven via de vrijwilligers en de unieke locatie de band met Marke behouden. De Markenaren kunnen ook twee voorstellingen goedkoper meepikken. Er is een open festivalterrein, waar je ook gewoon eens kan komen om de sfeer op te snuiven of iets te drinken.”

“Nu er enkele jaren geleden echt gekozen werd voor circusacts – en dit is lang niet meer enkel de clown met de rode neus, het gaat ook over verwondering, humor, acrobatie, poëzie… – is taal minder belangrijk. Vroeger was het humorfestival meer woordgericht, maar vanaf het eerste jaar stonden ook wel circusacts op het programma.”

Geert is trots dat het festival altijd financieel gezond kon blijven en dat het altijd al voorloper geweest is in zijn soort. “We brachten op Humorologie al stand-up comedy jaren voor dit fenomeen bekend werd. We zijn daarna meer naar visuele voorstellingen overgegaan. De stap naar Perplx was een logische overstap. Blijkbaar hebben we ergens een invloed als festival, want meer festivals beginnen een circustent op te zetten.”

Blind date

Filip De Rynck is trots dat er dit jaar weer een heel sterk programma neergezet wordt. “Veel mensen kennen het festival niet, en net die ontdekkingstocht willen we de bezoekers zelf laten ondernemen. Het moet een soort ‘blind date’ met circus worden.” Filip vindt het boeiend om eens in een andere wereld, die van het circus dus, te zitten. Hij is trots om voorzitter te zijn van een van de weinige internationale festivals in groot-Kortrijk. “Ook onze locatie is heel uniek. En dit alles zet Kortrijk meer op de kaart!”

(Els Deleu)

Tickets via www.perplx.be of de dag zelf aan de onthaaltent.

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier