Peace to the World in Ieper met lokaal talent

We zien v.l.n.r. Heleen Vandoorne, Emma Tant, Lea Debouck , Amber Creus, Marjon Vandoorne , Adam Abd El Azeem, Lucas Gheysen, Ward Platteeuw. Achteraan zien we Bart Vandeportaele, Wim Opbrouck en Brihang. Ook Ypriana was deze week volop aan het repeteren. (Foto's TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Einstürzende Neubauten, Donovan, Arsenal… Het zijn kleppers die zaterdag op het immense podium op de Grote Markt zullen staan tijdens ‘Peace to the World’. Maar er is ook plaats voor lokaal talent. De Ieperse harmonie Ypriana speelt een speciaal gemaakt stuk van componist Steven Prengels. Enkele leerlingen van het schooltje van de Madonna staan dan weer samen op het podium met rapper Brihang.

Peace to the World is het slotevenement van GoneWest, het herdenkingsprogramma van de provincie West-Vlaanderen. Acteur, muzikant en presentator Wim Opbrouck treedt op als curator van het 12 uur durende evenement en wist heel wat grote namen te strikken. Tussen die kleppers staan ook de lagereschoolkinderen van de Madonna. Zij zullen samen met rapper Brihang en de WSO-band met Wim Opbrouck een speciaal nummer brengen dat meester Bart Vandeportaele aanleerde naar aanleiding van hun vredesschoolfeest twee jaar geleden. “We speelden later het liedje nog eens op een Vredeswake en kregen er goeie reacties op”, vertelt Bart Vandeportaele. “Zo ging de bal aan het rollen en krijgen we de mogelijkheid om het lied nog eens te brengen op Peace to the World.”

Live muziek

Dat doen ze niet alleen, maar samen met rapper Brihang en de WSO-band met onder meer Wim Opbrouck en Axl Peleman in de rangen. Dinsdag mochten de kinderen al eens naar Duffel om te repeteren. “De repetitie was goed, maar ik denk dat de kinderen toch een beetje onder de indruk waren. Ze waren gewoon om het nummer in te zingen op tape en plots moesten ze het doen met live muziek. Ondertussen waren het ook niet meer de leerlingen die oorspronkelijk het lied zongen, want die zitten ondertussen in het middelbaar. Via audities hebben we nieuwe rappers moeten rekruteren. Ik had nog gezegd dat het maar een repetitie was en dat er geen camera’s zouden aanwezig zijn. Maar we waren vijf minuten bezig en er kwam een cameraploeg van WTV binnen.” (lacht, red.)

“De gastjes waren onder de indruk op de repetitie”

“We hebben nog een extra repetitie ingelast op vrijdag om het zelfvertrouwen van de gastjes op te krikken”, vervolgt Bart. “Er komen ook nog extra kinderen om het refrein mee te zingen. Het was niet eenvoudig om het allemaal geregeld te krijgen in de zomervakantie. Toen de extra repetitie ingelast werd, heb ik nog in allerijl 19 ouders moeten opbellen.” Meester Bart was minder onder de indruk. Hij is dan ook één en ander gewoon. Deze zomer speelde hij nog met zijn band Spoil Engine voor zowat 15.000 mensen op Wacken Open Air, een metalfestival in Duitsland. “Toch voelde ik me op de repetitie pas op mijn gemak toen ik ook een gitaar mocht nemen om mee te spelen. Anders voel ik me zo bloot op een podium”, lacht hij.

Ook voor de muzikanten van Ypriana wordt het een speciale dag. Zij mogen een bijzonder en speciaal voor deze gelegenheid geschreven stuk spelen. “Eigenlijk heb ik geen enkele noot zelf geschreven”, zegt componist Tom Espeel. “Het is een soort collage van verschillende stukken, onder andere de Alpensymfonie van Richard Strauss. Hoewel Strauss geen nazi was, leidde zijn houding ten opzichte van het naziregime wel wereldwijd tot kritiek. Ik vond het dan ook een mooi teken van vrede en verzoening om muziek van hem te gebruiken.”

Uitdagend stuk

Het wordt wel een grote klus voor de tachtigtal muzikanten van de Ieperse koninklijke harmonie Ypriana. “Het is een heel lastig en moeilijk stuk: een hele uitdaging”, zegt voorzitter en trompettist Klaas Coulembier. “Het ligt hier al ruim een half jaar op de pupiter. Bovendien zullen we het rechtstaand spelen, wat voor een speciale dynamiek zal zorgen. Ook het feit dat de dansers van Bollylicious zullen dansen op de muziek maakt het nog specialer.”

Naar aanleiding van het evenement wordt de Ieperse binnenstad verkeersvrij gemaakt. In verschillende straten zal je niet kunnen parkeren. Ook op vrijdag wordt het druk met de aankomst van de Vierdaagse van de IJzer en van de wielerwedstrijd Great War Remembrance Race. Op vrijdag vinden ook de repetities plaats van Peace to the World van 18.30 tot 24 uur. Op zaterdag zijn er repetities van 11 tot 13 uur. Dit betekent dat de wekelijkse zaterdagmarkt verhuist naar de Esplanade. Het evenement zelf begint om 14 uur en duurt tot 2 uur ‘s nachts. De schoolkinderen zingen hun liedje tussen 17 en 18 uur. Ypriana is aan de beurt om 23.15 uur. De toegang is gratis.