Paul Warlop grote winnaar Torhoutse cultuurprijzen

Grote winnaar Paul Warlop, hier tussen voorzitter van de cultuurraad Eva Stael (links) en schepen van Cultuur Lieselotte Denolf, is een van de motoren achter het op til zijnde Torhoutse project Street Art. © Foto JS
Johan Sabbe

Tijdens een wervelende show in de volzette theaterzaal van het cultuurcentrum de Brouckere werden in Torhout de stedelijke cultuurprijzen uitgereikt. Paul Warlop kwam als grote winnaar uit de bus. Bij vier van de vijf prijzen was hij rechtstreeks of onrechtstreeks betrokken.

De cultuurprijzen worden tweejaarlijks uitgereikt door de stedelijke cultuurraad in samenwerking met het stadsbestuur. De regie van de avond was in handen van Luc Descheemaeker, alias cartoonist O-Sekoer. De jonge acteurs Jonas Roelens en Kristof Lataire zorgden voor de ludieke presentatie en doken daarvoor het… recyclagepark in. Of toch ongeveer.

Straks Street Art voor het straatbeeld

“Het gala van de cultuurprijzen is de symbolische afsluiter van de werking van de stedelijke cultuurraad van de voorbije twee jaar”, zei voorzitter Eva Stael. “Het is op de eerste plaats een symbolische dankjewel voor allen die zich inzetten voor cultuur in onze stad. Maar we willen vooral vooruitblikken. Er staat op korte termijn heel wat te gebeuren. Zo zal het recent goedgekeurde project Street Art in de praktijk gebracht worden.”

Een van de motoren van dat project is net Paul Warlop, de man die zo’n beetje de rode draad tijdens de uitreiking van de cultuurprijzen zou blijken te vormen. Het is de bedoeling om via Street Art kunst van professionele artiesten aan het straatbeeld toe te voegen. Er is in totaal 25.000 euro voorzien voor het ontwerpen én het uitvoeren van de gekozen creaties. Niet onbelangrijk: op de plaatsen waar er Street Art voorzien is, zullen de bewoners er van heel nabij bij betrokken worden.

Van handbooggilde tot jazzclub The Black Cat

De cultuurprijzen werden uitgereikt in vijf categorieën: erfgoed, ambassadeur, culturele vereniging, lifetime achievement en beloftevolle jongere.

De stedelijke erfgoedprijs werd toegekend aan de handbooggilde Sint-Sebastiaan, opgericht in 1384 en daarmee veruit de oudste vereniging van de stad. Ze beschikt over een uitgebreid archief en heeft een eigen Gildekamer in het Kasteel Ravenhof. En wie is sinds ruim een jaar de nieuwe hoofdman? Juist, Paul Warlop!

Er werd voorts een Torhoutse ambassadeur bekroond: een verdienstelijke persoon die in de stad woont of eruit afkomstig is en die Torhout uitstraling geeft op sociocultureel vlak. Theatermaker Miet Warlop werd tot laureaat uitgeroepen. Ze werkte zich de voorbije jaren internationaal in de kijker met performances die een mix zijn van dans, voordracht en concert. En wie is Miet? De dochter van Paul Warlop!

Jazzclub The Black Cat werd vervolgens als meest verdienstelijke culturele vereniging bekroond. Sinds begin 2010 heeft ze maandelijks een jazz- of wereldmuziekconcert georganiseerd in het Spaanse café El Gato Negro. Maar nu dat café sluit, wordt er naar zaal Club de B verhuisd. En wie behoort er tot de vijf bestuursleden van de jazzclub? Drie keer raden: Paul Warlop!

Lifetime achievement of carrièreprijs

Dan was het tijd voor de lifetime achievement of carrièreprijs, de bekroning van de loopbaan van een persoon uit Torhout met een grote verdienste op het gebied van cultuur. De genomineerden waren Roger Deceuninck, Gabriël Degrande, Jos Demol, wijlen Silvère Mansis, Noël Neyens en… Paul Warlop. Die laatste toonde zich, zonder het zelf te willen, nog maar eens de culturele slokop en won ook deze trofee. Hij is actief bij toneelkring Sint-Rembert, jazzclub The Black Cat en De Andere Academie. Daarnaast is hij voorzitter van de deelraad Kunsten van de stedelijke cultuurraad en maakt deel uit van de beheerraad van het cultuurcentrum de Brouckere en het bestuur van de cultuurraad.

De prijs voor beloftevolle jongere kon Paul met zijn 67 jaar niet krijgen, maar met vier op de vijf had hij niet te mopperen. Anne-Leen Gevaert (24) werd tot beloftevolle jongere uitgeroepen. Zij is hoboïste en muziekleerkracht en musiceert in diverse ensembles, zoals het Nationaal Orkest van België. Ze dirigeert ook het Torhoutse koor Lamidore.

De winnaars kregen allen een gepersonaliseerd kunstwerk van de hand van O-Sekoer: een schitterende plastic box met miniatuurfiguurtjes in.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier