Patria in hartje Kortrijk wordt vier dagen lang kunsthuis

© JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op 19 januari opent de tentoonstelling ‘Vrijplaats-Patria’ in de Patria op de Grote Markt in Kortrijk. De expo toont glaskunst, mixed media en conceptuele kunst van oud-studenten en oud-leraars van de Academie Harelbeke en Wit.h vzw. Nathalie Pontegnies is de initiatiefneemster.

De Vrijplaats, gesticht in 1983, is een kunstenaarscollectief dat zijn naam ontleende aan de plaats waar vroeger het SABV Harelbeke huisde: een soort loods achteraan het voormalige politiegebouw die gebruikt werd door afgestuurde leerlingen van de academie. Toen de academie in 2009 verhuisde, werd ook de loods aan de Ballingweg ontruimd en zocht het collectief andere plaatsen en tentoonstellingsruimtes. Nu zetten enkele leden van het collectief, Nathalie Pontegnies, Piet Callens en Piet Vandecasteele, hun zinnen op de Patria op de Grote Markt.

“Met het collectief zoeken we in de buurt en regio panden die leeg staan. Niet de traditionele tentoonstellingsruimtes maar plaatsen waar we nog een nageltje in de muur mogen kloppen en een elektriciteitskabel mogen trekken”, duidt Nathalie als initiatiefneemster. “Laat ons zeggen een cascoruimte die we zelf mogen invullen. Piet, de tweede Piet en ikzelf kozen elk iemand uit om mee tentoon te stellen.”

Het trio krijgt de hulp van Philip Roose en Willy Cauwelier, oud-student en oud-leraar van de huidige AHA, Academie Harelbeke Anders. Ook Wit.h vzw, een sociaalartistieke werking in Kortrijk, doet mee met Dominique Beun en Christoph Bruneel. De kunstenaars tonen glaskunst, mixed media en conceptuele kunst.

TORENS

Nathalie Pontegnies, die een passie heeft voor glas, toont gelaagde glasramen en kaders en haar glazen torens. “Torenvormen symboliseren de fases in mijn leven en mijn karakter”, legt ze uit. “Het zijn geen portretten of figuren. Je ziet er niet alles in, maar ik kan in die torens wel mijn gevoelens leggen”, vertelt Nathalie die tien jaar geleden begon te werken met torenvormen als architecturale vorm.

“Het evolueerde naar een eigen gestalte met zijn eigen karakter en bijna de verbeelding van een persoon. In hun essentie ligt het feit dat torens reiken naar het hogere, de dromen en het onaanraakbare. De verticale vormen, dikwijls van beneden uit verlicht, hebben altijd een ingang: een soort deur of opening of een doorzichtig venster in het onderste gedeelte. De bovenkant is open of toe en weerspiegelt mijn emotionele beleving op dat moment. Via de torens probeer ik te communiceren, mijn verhaal te vertellen, mijn gevoelens te uiten.”

Glazen kubusjes

Verder maakt Nathalie speciaal voor deze tentoonstelling acht glazen kubusjes met afdrukken, tekeningen en collages. “Het vertelt mijn verhaal van de jongste jaren van wat ik aan het doen ben en waar ik eigenlijk naar toe wil”, duidt ze.

“Als je de openingsdatum, uur en plaats van de tentoonstelling bekijkt zie je vier keer 19 staan: 19 januari 2019, om 19 uur in huisnummer 19. Toeval bestaat niet. De vraag is of ik nu bijgelovig ben, maar ik heb goede hoop op een mooie opkomst”, besluit Nathalie lachend.

Info: De tentoonstelling is te zien op 20, 26 en 27 januari telkens van 14 tot 18 uur.

Een van de kunstenaars is aanwezig om meer uitleg te geven over de werken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier