Pascale Marthine Tayou te gast in Mu.ZEE

Vlnr: Cultuurschepen Bart Plasschaert, curator Mieke Mels en kunstenaar Pascale Marthine Tayou. © (Foto ML)
Redactie KW

Tornado heet de solotentoonstelling van de internationaal gerespecteerde kunstenaar Pascale Marthine Tayou in Mu.ZEE in Oostende.

Tornado is meteen het sluitstuk van een sinds 2018 opgestarte intense samenwerking tussen de uit Kameroen afkomstige kunstenaar die in Gent woont en Mu.ZEE. Op gezette tijden en in overleg met curator Mieke Mels werd van Tayou een kunstwerk geïntegreerd in een collectie opstelling van Mu.ZEE. Zo gingen kunstenaar en museum samen aan de slag om de expo organisch te laten groeien. Mu.ZEE werd het laboratorium waar een aantal ideeën ruimtelijk werden uitgetest.

Tornado brengt een beperkte selectie van bestaande kunstwerken uit Tayou’s oeuvre in dialoog met nieuwe creaties en installaties waarbij vorm, kleur en licht de grondstoffen zijn voor nieuwe sculpturen, foto’s, tekeningen, installaties en schilderijen. De tentoonstelling vormt een portret van talloze wezens die ronddolen op zoek naar een veilig bestaan. Tornado staat voor het soms stormachtig onderweg zijn. Een manier van leven dat ons angst inboezemt. Tayou gaat, nieuwsgierig, geen enkel onderwerp uit de weg: migratie, gendergelijkheid, identiteit en afkomst, het koloniale verleden, het nationalistische denken… . Maar het Afrikaans levensoptimisme werkt aanstekelijk en als bezoeker kom je vrolijk buiten.

Nog tot 1 september 2019 in Mu.ZEE, Romestraat 6 in Oostende. Gesloten op maandag.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier