Overleden Krak van Blankenberge ‘Sam’ wint Cultuurprijs

Thierry Monbaliu, cultuurschepen Philip Konings, Suzy Coeck, cultuurraadvoorzitter Enzo Farina en burgemeester Ivan De Clerck. © JW
Redactie KW

Vrijdagavond werd in het CC Casino de 22ste Cultuurprijs van de stad Blankenberge uitgereikt. De prijs ging naar Gaston ‘Sam’ Sampson die begin februari overleed en werd daarom in ontvangst genomen door boezemvriendin Suzy Coeck.

Sam werd aanzien als stadsicoon omwille van zijn carrière als strandredder, zijn inzet voor carnaval met het Prinsenschap in 1973 als hoogtepunt, later als Seniorenprins in 2013, zijn jarenlange kersttaferelen op het dak van zijn woning en later in zijn voortuin waarvoor mensen uit binnen- en buitenland elk jaar opnieuw een zijn werk kwamen bewonderen tijdens de eindejaarsperiode. Bovenal vulde hij zijn vrije tijd als strandjutter en actief lid van de Stedelijke Seniorenraad. Eind januari werd hij door de lezers van de Krant van West-Vlaanderen verkozen als Krak van Blankenberge. Kort na de jaarwisseling werd de man opgenomen op intensieve zorgen in het AZ Zeno met een dubbele longontsteking waar zijn toestand zienderogen verslechterde en ook eraan overleed.

Archieffoto: Gaston Sampson met zijn echtgenote Yolande Monte.
Archieffoto: Gaston Sampson met zijn echtgenote Yolande Monte.© WK

De laureaat van de Cultuurprijs wordt tijdens een geheime schriftelijke stemming verkozen door alle cultuurverenigingen van de badstad. De prijs bestaat uit een oorkonde en een sculptuur van kunstenares Greet Blomme. Met slechts drie stemmen verschil op 54 uitgebrachte stemmen ging de prijs naar Gaston Sampson. Waar de trofee straks zal prijken, is niet bekend.

Naast de winnaar waren nog twee genomineerden. Thierry Monbaliu als derde generatie zaakvoerder van De Lustige Velodroom en daarmee het beeld van het strand kindvriendelijk en op aangename wijze mee bepaalt. Zijn nominatie kwam er op vraag van Vriendenkring Stadgidsen Blankenberge VZW. Laatste genomineerde was Enzo Farina die op de shortlist werd gezet door Markant, Davidsfonds en Willemsfonds. De cultuurraadvoorzitter vroeg op de algemene vergadering uitdrukkelijk niet op hem te stemmen omwille van zijn ambt. In eerste instantie vroeg hijzelf zijn kandidatuur te mogen terugtrekken maar die vraag werd door het bestuur verworpen. Die voorzittersfunctie beëindigt hij eind dit jaar.

Genodigden en ander publiek genoten na de uitreiking van musical ‘Goodbye, Norma Jeane’ van Judas Theaterproducties met Anne Mie Gils, Ann Van den Broeck en Michiel De Meyer.

(JW/foto JW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier