Ouders ontzet over ontvangst bij Bumba-show: “Dure tickets gekocht, enkel stoel gekregen”

Christophe Oplinus en mama Stephanie Cornelissens, die plastic dopjes inzamelen en zo sparen voor een rolstoelfiets voor dochter Elise, gingen zaterdagvoormiddag naar de Bumba-show in Kortrijk. (Foto TGM)
Axel Vandenheede

Zondag was de Kortrijkse Schouwburg in de ban van Bumba, want er stonden drie shows op de agenda. Maar voor een Wevelgems koppel viel die serieus tegen: ze moesten tijdens de voorstelling op een gewone stoel zitten om bij hun dochter Elise te kunnen blijven. Zij zit in een rolstoel. “Dit is niet onze stijl”, laat Studio 100 weten. “We zullen contact opnemen met het gezin en de Schouwburg.”

Het Wevelgemse koppel Christophe Oplinus-Stéphanie Cornelissens trok zondag even voor 11 uur met dochter Elise vol verwachting naar de Kortrijkse Schouwburg om er van de Bumba-show te genieten. Maar daar kwam aanvankelijk niet veel van in huis. “Onze dochter van 3 zit in een rolstoel en dat hadden we ook gemeld toen we belden om tickets te reserveren“, vertelt Christophe. “Maar in de Schouwburg bleek dat de organisatie daar geen rekening mee had gehouden. We hadden plaatsen in rij L – de eerste rij na het middengangpad – gekregen, maar de stoelen waren weggenomen. De rolstoel van Elise kon er staan en wij moesten plaatsnemen op stoelen uit de cafetaria. Terwijl we de duurste tickets van 19,5 euro per persoon hadden gekocht.”

Naar de Plop-show

“We gingen zondag naar de Schouwburg omdat Elise een grote fan is van Bumba en omdat we haar een leuke middag wilden laten beleven. Als ouders zijn we het gewoon dat mensen naar ons kijken omdat Elise in een rolstoel zit, maar zondag keken de mensen naar ons om een andere reden. Ik wil dit probleem aankaarten, zodat zulke zaken in de toekomst niet gebeuren. En tegen Studio 100, de organisator, heb ik niets: in maart gaan we naar Roeselare voor de Plop-show.”

Aangezien de Bumba-shows in de Schouwburg van Kortrijk plaatsvonden, werd eerst naar deze cultuurorganisatie gekeken. “Maar de organisatie van de ticketverkoop lag niet in onze handen”, stelt communicatieverantwoordelijke Dries Van Robaeys. “Dat is uitzonderlijk: dit seizoen is dit bij de show van Urbanus en de Bumba-shows het geval.”

“We nemen contact op met de ouders van Elise om de zaak uit te klaren” – Jan Pieter Boodts (Studio 100)

“Als dat wel het geval is en iemand zegt bij de aankoop van de tickets – per mail, telefonisch of aan de balie – dat er plaats moet worden voorzien voor een rolstoelgebruiker, dan gaan we eerst na of die persoon tijdens de voorstelling toch op een gewone zetel kan zitten. Is dat niet het geval, dan zorgen wij ervoor dat er op het parterre plaats is voor de rolstoel. Dat zijn inderdaad plaatsen op de L-rij aan weerszijden van de zaal. We kunnen aan elke kant vijf zitjes weghalen en zo plaats maken voor in totaal zes rolstoelen, drie aan elke kant. We blokkeren dan ook plaatsen voor de begeleiders: die krijgen steeds een schouwburgzitje vlakbij.”

De Kortrijkse schepen van Welzijn Philippe De Coene (SP.A) werd zondagavond nog geïnformeerd over het probleem van die middag. “Al snel bleek dat de Schouwburg daar weinig of niets aan kon doen”, stelt hij. “Zulke zaken zijn in de toekomst te vermijden. Daarom plannen we een overleg tussen stad Kortrijk, Schouwburg Kortrijk en Studio 100.”

Bij Studio 100 betreuren ze het voorval. “We willen als organisator niets liever dan dat alle kinderen maximaal van onze shows genieten“, aldus Jan Pieter Boodts. “Dus ook fans van Bumba die in een rolstoel zitten en naar onze Bumba-show gaan.”

Misbruik tegengaan

“Aan wie samen met een rolstoelgebruiker naar een van onze shows komt, vragen wij om de tickets telefonisch en niet online te bestellen. Een bewuste keuze: we hebben in het verleden gemerkt dat er anders misbruik van werd gemaakt. Mensen zagen dat de show uitverkocht was en probeerden dan online aan tickets te raken door zich als rolstoelgebruiker op te geven.”

De woordvoerder van Studio 100 beaamt verder dat er een overleg met de Schouwburg wordt gepland. “Om zulke zaken in de toekomst te vermijden. Hoe we dat zullen doen, moeten we afspreken. We nemen ook contact op met de ouders van Elise.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier