Operettegezelschap aTempo! uit Tielt en koor brengen ‘Die Fledermaus’ in Izegem

Het gezelschap in volle repetitie met koor onder leiding van Jos Lewille. © Foto Wim
Redactie KW

Het Tieltse operettegezelschap aTempo! staat met ‘Die Fledermaus’ van walsenkoning Johann Strauss jr. voor het eerst op de planken van cultuurhuis De Leest aan de Sint-Jorisstraat in Izegem. Aangezien de restauratiewerken van het cultureel centrum Gildhof in Tielt vertraging opliepen, werd in de streek naar een andere locatie gezocht.

Er wordt een beroep gedaan op solisten met rijke, zelfs internationale ervaring in het genre. Met verve vertolken Diane Verdoodt, Lisa De Rycke, Leen Van Hoecke, Lut Craeynest, Ellen Wils, Daniël Van Quickelberghe, Leander Van Gijsegem, Michel Supply, Marc Bollé en Alain Praet de hoofdrollen van deze sprankelende operette. Het 23 leden tellend orkest wordt aangevuld met het aTEMPO!-koor en het European Inter. voiceS Choir onder leiding van Jos Lewille.

Stijlvolle kostuums

Voor de onontbeerlijke balletten werd een beroep gedaan op de Izegemse Dansacademie onder leiding van Hadewijch Oplinus. Regisseur Ludwig Van Gijsegem laat de drie aktes afspelen in een aangepast decor en met stijlvolle kostuums bedacht door Bernadette De Wilde. ‘Die Fledermaus’ is een onmiskenbaar hoogtepunt in het genre, de muziek is ongeëvenaard, de aria’s pareltjes van virtuositeit en de koormuziek een essentieel onderdeel. De intrige blijft spannend tot het einde en de komische verwikkelingen zijn er meesterlijk in verwerkt.

Grote groep

“We zijn tevreden dat we hier in Izegem terecht kunnen voor onze drie opvoeringen”, aldus regisseur Ludwig Van Gijsegem van aTempo! “De schouwburgzaal van De Leest biedt ons heel wat mogelijkheden voor de grote groep solisten, dansers en orkestleden. We konden voor het podium twee rijen zetels wegschuiven en op een plankenvloer de orkestbak installeren. Sinds de repetitie in de bar van het Izegemse auditorium van de muziekacademie SAMW zitten we op schema en mijn aanvoelen is dat we een kwaliteitsvolle operette op de planken zullen zetten. De grootte van de publieksopkomst zullen we nog moeten afwachten.”

35 dansers

Hadewijch Oplinus van de Izegemse Dansacademie kreeg eind vorig jaar de vraag om de balletten te verzorgen. “Dat vind ik leuk en we zijn nu druk aan het repeteren met drie groepen, met in totaal zowat 35 dansers tussen 7 tot 24 jaar. Dat gaat om vijf uur per groep, die elk een keer op het podium verschijnen. Ik kreeg al een uittreksel van een Russisch, een Hongaarse en een polka toegestuurd. We hebben er een mix van klassieke en moderne dans van gemaakt. We kijken al uit naar de generale repetitie. Ik weet dat veel ouders van onze dansers de opvoering willen meemaken en ik merk ook dat er daarnaast Izegemse cultuurliefhebbers van de gelegenheid zullen profiteren om in hun stad de opvoering van een operette mee te pikken. Voor ons zal het de komende weken druk blijven, want we staan ook voor onze eigen dansvoorstelling aan het einde van de maand.”

(LDB)

De opvoeringen van ‘Die Fledermaus’ vinden plaats op zondagen 21 oktober, 11 en 18 november, telkens om 15 uur. Tickets aan 22 euro zijn telefonisch te bestellen via 051 33 76 10 van De Leest en ook via www.deleest.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier