Op Het Vlot met Dirk Verlinden: “Ook borduurwerk levert mooie kunst op”

Vrijwilliger bij Het Vlot Dirk Verlinden. (Foto ML)
Redactie KW

Drie jaar nadat De Zee van Jan Hoet Oostende van kust- tot kunststad opwaardeerde, dobbert Het Vlot van Jan Fabre vanuit Mu.ZEE langs onverwachte locaties van Mariakerke tot aan de oosteroever. De Zeewacht nodigde een aantal Oostendenaren uit die zich lieten inspireren door werk van één van de meer dan 70 kunstenaars van dit cultureel-toeristisch winterevenement van vzw De ZEE en Toerisme Oostende. Deze week neemt Dirk Verlinden ons aan boord.

A

ls vrijwilliger bij Het Vlot komt Dirk zowat dagelijks in contact met de kunstwerken van de expositie. “Ik ben iemand die van locatie naar locatie trekt om er de tijdelijke noden te helpen oplossen: een lamp die stuk is, een vrijwilliger die ziek gevallen is of lunchtijd neemt, bevoorrading van folders. Af en toe beman ik ook een vast punt op het circuit voor een hele dag. Ik ben gemiddeld vijf op zeven actief .”

beurtrol

In het totaal telt Het Vlot 85 vrijwilligers waarvan er 23 per dag worden ingezet. De locaties zijn erg divers: van de paardenstallen van de Wellington tot het statige gerechtsgebouw, van de kille, donkere kelders van de St.-Jozefskerk tot het panoramisch uitzicht in het Europacenter. “Iedereen heeft wel zijn eigen voorkeur, maar gelukkig is er een beurtrol wat de opdracht ook afwisselend maakt“, zegt Dirk die we ontmoeten bij zijn geprefereerde kunstwerken van de Nederlander hoog boven de daken van Oostende.

Berend Strik

“Wie hier uit de lift stapt heeft in eerste instantie meestal geen oog voor de exposanten maar wordt naar het raam gezogen omwille van het grandioze uitzicht, zeker bij helder weer”, constateerde Dirk die kiest voor het werk van de Nederlander Berend Strik en het geborduurde werk dat de kachel uit het Ensors salon verbeeldt. “Vooral de techniek spreekt me aan: Strik borduurde de kachelafbeelding op doek. Ik ben blij dat op die manier ook de grote kunstenaars uit onze stad als Ensor en Spilliaert in Het Vlot toch zijdelings aanwezig zijn”, zegt de gewezen militair die als technicus actief was bij de logistiek van de landmacht.

prerafaëlieten

“Mijn favoriete kunststroming zijn de de Engelse kunstenaars in de victoriaanse tijd: de prerafaëlieten. Ik houd van de Engelse cultuur”, geeft hij nog mee hij licht nog even zijn onafscheidelijke bolhoed op. (ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier