Oostkamp investeert in kunst

© Ann Vrielinck
Redactie KW

In de nasleep van de kunstroute heeft de gemeenteraad op 20 december beslist om het kunstwerk Verbondenheid 2030 van kunstenares Ann Vrielinck aan te kopen.

Ann Vrielinck maakte het kunstwerk Verbondenheid 2030 in het kader van de kunstroute 2030. Het gaat om 7 figuren, gegoten in brons, die samen een cirkel vormen. Het werk symboliseert verbondenheid, een visualisatie van de Visie Oostkamp 2030.

Leerkracht Plastische Opvoeding

Het werk werd in 2017 tijdelijk tentoongesteld op de Chaumontrotonde aan de A. Rodenbachstraat. Begin oktober 2018 werd het kunstwerk tentoongesteld op de expositie van het Eurocomité in het gemeentehuis op het Gemeenteplein.

Kunstenares Ann Vrielinck woont in Oostkamp. Ze werkt als leerkracht Plastische Opvoeding in het Deeltijds Kunstonderwijs aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Brugge. Lesgeven, schilderen en ontwerpen van bronzen beelden zijn haar voornaamste bezigheden.

Beelden als eyecatcher

“Op een voorbereidende vergadering van de groepstentoonstelling Oostkamp 2030 opperde ik het idee om de rondpunten in Oostkamp te betrekken in het gebeuren” weet Ann Vrielinck te vertellen. “Deze rondpunten zouden de Oostkampenaars eraan herinneren om de tentoonstelling te bezoeken.”

“Ze werken als een eyecatcher. En zo werd de procedure opgestart om dit mogelijk te maken. Het plaatsen van een kunstwerk op een rondpunt moet openbaar gemaakt worden.”

Rondedans rond de linde

“De vraag werd gesteld aan alle deelnemers van de tentoonstelling, maar blijkbaar was ik de enige geïnteresseerde. Ik stelde me de vraag hoe ik de titel ‘Oostkamp 2030’ beeldend kon voorstellen. Ik liet me inspireren op een ideale wereld waarin mensen verbonden zijn met elkaar. Die verbondenheid wou ik weergeven via een rondedans rond de linde op het Chaumontplein.”

“De beelden werden in eerste instantie ter plaatse gemaakt. Hiervoor gebruikte ik betonijzer, houten stokken, jute en gips. Het geraamte werd met betonijzer opgebouwd en kreeg vorm met de jute en gips. Het was een aangename ervaring om op het rondpunt de beelden te vormen en verbonden te zijn met de toeschouwer. De voorbijgangers kwamen me spontaan aanmoedigen met positieve reacties.”

Nog geen locatie

Gezien gips geen materiaal is dat de tijd kan weerstaan en gezien de vele positieve reacties werd al snel besloten om het beeld in brons te laten gieten. De kostprijs van het kunstwerk wordt geraamd op 30.000 euro. De locatie is nog niet beslist.

De beeldengroep krijgt bij voorkeur een plek op een open ruimte zodat men er kan rondlopen. Deze locaties zijn mogelijk: het Sint-Pietersplein, het Beukenpark, het beeldenpark De Valkaart en de Chaumontrotonde.

(GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier