Oostendse cultuursector: “Durf kiezen voor cultuur”

De zes professionele cultuurorganisaties, zoals Theater aan Zee (foto), zijn jaarlijks goed voor ruim 3.000 activiteiten in Oostende © Inge Baes
Redactie KW

Zes vooraanstaande Oostendse cultuurorganisaties wijzen in een open brief naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen op de verdiensten van de cultuursector voor de stad, maar ook op het ‘fragiel evenwicht’. Het is een subtiele oproep naar meer middelen.

“Oostende is de cultuurstad aan zee”, zeggen Theater aan Zee, KAAP, Mu.ZEE, mu-zee-um, kleinVerhaal en De Grote Post in een open brief naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen en van het politieke debat over cultuur dat vanavond om 20 uur plaatsvindt in De Grote Post.

“Dankzij moedige politieke keuzes hebben wij samen een uniek en rijk cultuurlandschap uitgebouwd. Een kans om ons te meten aan centrumsteden als Brugge, Gent en Antwerpen. Een mooie verdienste, maar eentje die balanceert op een fragiel evenwicht.”

Onze culturele groeispurt bleef in binnen- en buitenland niet onopgemerkt. Niet alles op de kaart is voor iedereen, maar er is voor ieder wat wils. Van een intieme lezing op de zeedijk tot een bruisend familiepark op TAZ. Van jazzy jamsession tot een nieuwe Ensor & Spilliaert-museumvleugel. En ook aan artiestenzijde staan we op de radar. Het cultuurlandschap is vruchtbare grond voor kunstenaars. De Bruno Vanden Broecke, Wim Helsen en Luc Tuymans van morgen wordt vandaag in Oostende gemaakt.”

“Werk stopt niet aan bühne”

“Toch stopt het werk niet aan de bühne”, vinden de zes. “Achter de schermen strekken de tentakels van iedere cultuurorganisatie zich uit op de meest uiteenlopende gebieden. Intensieve contacten met leerkrachten brachten afgelopen seizoen 9000 kinderen naar De Grote Post, In de scholen worden daarnaast langdurige projecten op poten gezet. Mu-zee-um ontvangt dankzij hun inclusieve educatieve werking jaarlijks 30.000 deelnemers op hun exclusieve activiteiten. Maar ook met welzijn- en armoede-organisaties ontstaan verschillende cross-overs met kunst en cultuur. Projecten op het kruispunt van cultuur en welzijn gaan vereenzaming tegen, wakkeren engagement aan en activeren stadsgenoten om actief deel te nemen aan de maatschappij.”

Het visitekaartje van dat engagement is onze – steeds toenemende – groep van 600 vrijwilligers. Doorheen de jaren zijn we onmisbaar voor elkaar geworden. Wij kunnen niet bestaan zonder hun onvermoeibare inzet en onuitputtelijke inspiratie. Zij vinden bij ons een ambitie, bestemming, nuttig tijdverdrijf of zelfs de liefde.”

“Economische return”

“Terwijl de sociale en romantische impact van cultuur zich moeilijk laat vangen in cijfers, is de economische opbrengst ervan wel te berekenen in centen. In weinig sectoren is het rendement van een investering zo hoog als in cultuur. Voor iedere euro subsidie laten de cultuurorganisaties 2,5 euro omzet terugvloeien naar de stad in de vorm van tewerkstelling en handel.”

“Daarnaast is de permanente cultuurkalender jaarlijks verantwoordelijk voor honderden artiesten en hun 350.000 bezoekers die ook buiten het toeristisch seizoen op zoek gaan naar eet-, drink- en shopplezier. Verenigd zijn de vijf professionele cultuurorganisaties jaarlijks goed voor 3.000 activiteiten.Dé toeristische garantie dat er in Oostende altijd iets te beleven valt en dé trigger voor een heropleving van lokale ondernemers, die niet langer wakker liggen van een Oostendse winterslaap.”

“Anker in plaats van reddingsboeien”

“De cultuurorganisaties zijn uitgegroeid tot knooppunten van waaruit ontmoetingen tussen jongeren, senioren, creatievelingen, levensgenieters, ondernemers, bedrijven, verenigingen, hobbyclubs, bekende gezichten, toeristen, anciens en nieuwkomers gesponnen worden tot niet evidente netwerken. Kunnen we erkennen dat openbare ruimtes als deze, waar zoveel verschillende achtergronden samen komen, uniek zijn? Laat ons deze dan koesteren.”

“Zorgt de volgende legislatuur voor een anker in plaats van reddingsboeien?”, vragen de zes Oostendse cultuurprofessionals zich af.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier