Oostends marionettentheater Kallemoeie in eigen trefcentrum

08/11/17 om 12:19 - Bijgewerkt om 12:18

Op een paar jaren inactiviteit na is Kallemoeie het oudste marionettentheater van onze provincie. Vanaf vrijdag e.k. vinden poppen en spelers een nieuw publieksvriendelijke stek in een eigen speel- en trefcentrum in hartje oostende.

Oostends marionettentheater Kallemoeie in eigen trefcentrum

Het spelersgild in de nieuwe speelkelder in de Oostendse Sint Franciscusstraat. © (fotoML)

Het poppentheater is al actief sinds 1928 en bracht tientallen klassieke en volkse stukken voor kinderen en volwassenen in een eigen speelruimte of op verplaatsing, zelfs over de landsgrenzen. Vandaag wordt Kallemoeie geïnspireerd door een vierde generatie spelers. Nu vrijdag 10 november ruilen ze de zolder van de lagere afdeling van het Onze-lieve-Vrouwecollege in de Sint-Franciscusstraat, midden het oude visserskwartier, voor een meer toegankelijke en sfeervolle kelderverdieping in het zelfde gebouw.

Naast een podium en een auditorium voor ca. 45 toeschouwers zijn de 150 nog originele poppen uit het interbellum er permanent uitgestald. In de voorbije jaren werden die poppen met decors en rekwisieten gerestaureerd. En met de steun van Kusterfgoed zijn nu ook tal van oorspronkelijke draaiboeken vakkundig geconserveerd.

Vandaag telt Kallemoeie, het West-Vlaams voor voddenpop, zo'n 15 enthousiaste spelers die zich inspireren op bestaande stukken, maar op verzoek ook speelscenario's uitwerken voor bedrijven, verenigingen, families... . Die zowel op verplaatsing als in de eigen speelkelder worden opgevoerd.

"We willen meer naar buiten treden en ons nieuw trefcentrum zo gastvrij mogelijk openstellen voor een zo ruim mogelijk publiek. Iedereen is hier welkom voor een exposé over poppen en de cultuur daar rond. We voorzien daarom ook diverse open avonden waarop iedereen welkom is." zegt Jan Hostyn één van de drijvende krachten achter het poppentheater. Meer info: www.kallemoeie.be

(ML)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!