Oostends collectief Club Jaecques brengt een hoorspel op TAZ

Redactie KW

Ze zijn met drie, de jonge snaken van Club Jaecques: Daan Borloo, Sam David en Sam Ecker. Met hun hoorspel ‘Titanic Airlines’ maken ze, vroeger dan ze zelf hadden verwacht, een jongensdroom waar: deelnemen aan wat ze zelf omschrijven als ‘dé hoogmis’: het tiendaagse theaterfestival TAZ.

Club Jaecques is eigenlijk ontstaan op de schoolbanken van het Onze-Lieve-Vrouwecollege. “Daan, Sam en ik kregen tijdens het middelbaar een echte klik. We speelden er ook telkens mee in het jaarlijkse schooltoneel. Ik heb vijf van de zes jaar meegedaan, en Daan zelfs elk jaar”, denkt Sam David terug.

“Daar is onze samenwerking dus wellicht geboren. Tijdens de repetities van toen spraken we onder elkaar al uitgebreid over theater maken, regisseren, wat we anders zouden doen. Toen deden we ook elk nog vooral ons eigen ding waarin we elkaar uitdaagden, een beetje zoals broers onderling doen. Sam bracht vooral tekst en poëzie, Daan tekst en regie en ik muziek. Dat resulteerde aanvankelijk in een soort van knip en plakwerk, experimenteren door te combineren. Vandaag vertrekken we veel meer vanop een leeg blad en worden de verschillende rollen onderling doorgegeven. Muziek hoeft nu bijvoorbeeld echt niet meer door mij gedaan worden.”

Toeval

Debuteren op TAZ met een hoorspel, niet meteen de meest voor de hand liggende keuze. “Neen, dat is waar”, bekent Sam. “Maar met Club Jaecques willen we alles eens uitproberen, dus dat er op een dag een fictief hoorspel zou tussen zitten is niet meer dan normaal. Voor mij is de interesse in hoorspelen ontstaan toen ik tijdens mijn studies in Gent ‘Het boek Alfa’ van Ivo Michiels begon te lezen. Daar zijn ook hoorspelen van gemaakt die perfect passen bij de ritmische schrijfstijl van Michiels. Bovendien werken we binnen het collectief al jaren met elektronische ‘soundscapes’ en ‘spoken word’, dus een hoorspel is dan ook niet zo ver weg meer. Dit is wel de eerste keer dat we een traditioneel opgebouwd verhaal vertellen met een begin en een einde, in hoorspel-vorm. Dat te mogen brengen op TAZ, is een hele eer. Het feit dat het eigenlijk om een toevallig tot stand gekomen avant-première gaat, maakt het voor ons des te specialer. Titanic Airlines debuteert officieel pas op tien augustus tijdens het MoMeNT-festival in Tongeren.”

Maar hoe breng je een hoorspel op TAZ, een theaterfestival? “We maken aan het onthaal van De Grote Post een installatie met twee oude KLM business class zetels die ik gevonden heb op marktplaats. nl”, lacht Sam. “Daarop kunnen telkens twee mensen afzonderlijk naar het hoorspel luisteren, dat een klein halfuurtje duurt. Ideaal dus voor wie een beetje te vroeg naar zijn voorstelling is afgezakt en eens iets anders wil doen dan aan de bar hangen. Ze zijn trouwens súper luxueus, onze zetels, en we twijfelen er niet aan dat ze de luisteraar moeiteloos zullen meenemen op reis met onze personages. Die leren elkaar kennen op het vliegtuig omdat Roos, net als in de film, door een vergissing in de verkeerde klasse terechtkomt. Het grote verschil met de film Titanic is natuurlijk dat het hier slechts om een vlucht van zeven/acht uur gaat. Met het hoorspel willen we als het ware onderzoeken wat er in die korte tijdspanne kan gebeuren in de context van een toevallige ontmoeting. Kan liefde bloeien tijdens een vlucht naar New York?” (JGO)

Titanic Airlines staat opgesteld in de lokettenzaal van De Grote Post en is continue te beluisteren. Vrije bijdrage.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier