Oostendenaar Frank Decerf voorzitter Vereniging van Vlaamse Letterkundigen

Frank Decerf omgeven door boeken in zijn 'werkplaats'. (Foto JRO)
Redactie KW

Sinds kort mag Oostends dichter en auteur Frank Decerf zich voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Letterkundigen noemen. Frank Decerf is de eerste Oostendenaar die aan het roer van de 111 jaar oude vereniging komt te staan.

Frank Decerf (59) werd in 1958 geboren uit een Ierse moeder en een Vlaamse vader. In 1983 trouwde hij in Madrid met de Spaanse Conchita Bermejo Lorenzo. Samen krijgen ze drie kinderen: Anna, Jim en Rik. Na zijn studies in Brugge werd hij leraar Nederlands, Engels en Moraal aan het Maritiem Instituut in Oostende.

Sinds de jaren tachtig publiceerde Frank verschillende bundels poëzie, afgewisseld met een bundel korte verhalen en een roman. Daarnaast kreeg hij tijdens zijn carrière heel wat bekroningen voor zijn werk. In 1995 werd hij lid van de Vereniging van Vlaamse Letterkundigen.

“De vereniging werd opgericht in 1907. Toen werd er amper in het Nederlands geschreven, bijna alles werd in het Frans geschreven”, legt Frank Decerf uit.

soorten literatuur

“De vereniging werd eigenlijk opgericht ter bevordering van de Nederlandse taal en van de Nederlandse literatuur. We zijn een groep schrijvers van alle soorten literatuur. Elke drie maanden brengen we ook een tijdschrift uit: De Auteur. We hebben een website met recensies.”

“Daarnaast proberen we ook een klankbord te zijn voor de leden opdat ze reclame zouden kunnen maken voor hun boeken. Via ons netwerk versturen wij publiciteit voor hen. Nu ik voorzitter geworden ben wil ik toch wel het een en ander veranderen. Als voorzitter heb je een coördinerende taak. Daarnaast moet je als voorzitter het ledenaantal omhoog werken, sponsors proberen los te krijgen, enz. Eigenlijk is mijn taak om het voortbestaan van de vereniging te garanderen.”

“We bestaan nu al sinds 1907, ik zou niet willen dat het met Decerf ophoudt te bestaan.” (lacht)

In 1995 werd Frank Decerf lid van de vereniging. In 1999 trad hij toe tot het bestuur als ondervoorzitter. In 2008 en in 2015 was hij al waarnemend voorzitter. “Het was al sinds 2015 dat ik gevraagd werd om als voorzitter te fungeren”, gaat Frank verder.

Trilogie in de maak

“Onze vorige voorzitter was een jonge gast. Hij kreeg een job aangeboden om een literair tijdschrift te runnen. De combinatie was voor hem onmogelijk. Daarom besloot ik om toch het voorzitterschap op mij te nemen. Een voorzitter werkt in termijnen van vier jaar. Daarna zien we wel. Mijn bedoeling is om de vereniging wat te verjongen en in de eerste plaats ons tijdschrift wat interessanter te maken.”

“We tellen nu zo’n 200-tal leden over het hele land, dat aantal moet omhoog. Er zijn veel schrijvers die ons nog niet kennen. Daarom wil ik via deze weg een oproep lanceren om lid te worden van onze vereniging.”

“Of we in de nabije toekomst nog werk van Frank Decerf kunnen lezen? Ik ben bezig aan het tweede deel van de roman Het bezoek. Dat boek vertelt het verhaal van een Oostendse schrijver die in een brand zijn vrouw verliest.”

“De schrijver trekt zich terug in Spanje en wil er niet gestoord worden. In Spanje wordt hij evenwel constant gestoord tijdens het schrijven, vandaar de titel Het Bezoek.”

“Op een bepaalde dag krijgt hij de vraag om een eenmalige opdracht uit te voeren voor een terroristische organisatie. Hij eindigt in de gevangenis en daar pent hij zijn memoires neer. In het vervolg komt hij vrij en trekt hij weg uit Oostende. Meer kan ik echter nog niet vertellen. De roman moet een trilogie worden. Het wordt zeker een spannend boek.” (JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier