Oorzaak haalt Lenny & De Wespen met Bert Huysentruyt naar Lendelede

Rik Bruwier en Gery Lycke vzw oorzaak lendelede. (foto CLY)) © (foto CLY))
Redactie KW

Vrijdag 8 februari om 20.30 uur staat de band ‘Lenny & De Wespen’ in Den Tap. “Met ex-Lendeledenaar en drummer Bert Huysentruyt”, zegt Rik Bruwier van de vzw Oorzaak, die ondertussen al aan zijn 101ste optreden toe is in bijna 23 jaar. “Altijd kleinschalige optredens, in een huiskamersfeer en vaak verrassend”, zegt Rik.

“Nathalie Depoorter, Koen Bonte en ikzelf zijn in 1996 met vzw Oorzaak begonnen”, zegt Rik. “Omdat we tussen pot en pint zeiden dat er in Lendelede nooit eens een mooi optreden werd georganiseerd. Wel, laten we daar iets aan doen, zei ik. Koen en Nathalie zijn er niet meer bij en de huidige werkgroep bestaat uit Gery Lycke, Johan Devos, Nico Vanneste, Koen Vandewalle en ikzelf. Voor de concertavonden hebben we nog extra vrijwilligers.”

“Met Oorzaak wilden we niet de grote namen boeken, maar eerder zangers, zangeressen, bands of stand-upcomedians die nog aan het begin van hun carrière stonden. Ik herinner me nog dat Wouter Deprez hier optrad toen nog bijna niemand hem kende. Hetzelfde voor Het Zesde Metaal dat hier nog speelde met de muzikanten uit de beginjaren, Guy Swinnen van The Scabs, Hannelore Bedert, Wigbert en Riguelle, en nog tientallen anderen.”

Blind Date

Voor ons tien- en vijftienjarige bestaan waren er Blind Date-concerten met respectievelijk de Ierse accordeonist Dave Munelly en Willem Vermandere solo; hiervan waren telkens maar twee bestuursleden op de hoogte. Ter gelegenheid van tien jaar vzw Oorzaak gaven we een cd uit onder de naam Een Smakske met een 20-tal nummers van artiesten die voor Oorzaak kwamen optreden. In 2011 wonnen we de Cultuurtrofee van Lendelede.”

Een kleine vzw moet uiteraard voldoende inkomsten hebben om optredens te kunnen organiseren. “Precies omdat we het altijd kleinschalig hielden bleef het ook haalbaar. We wilden ook geen exuberante toegangsgelden vragen en daarom doen we mee aan de kerstmarkt, gaven we vijf jaar lang een zelf ineen geknutselde kalender uit met toprecepten en reisverhalen van Bekende Lendeledenaren, stonden we met de lokale en nationale verkiezingen met een druppelkot, deden we mee met de rommelmarkt, verkochten we wijn, staan we op de Izegemse Batjes, organiseerden we een hutsepotavaond en een viertal grote barbecuefestijnen onder het motto ‘t hangt aan de rebben. In april 2000 was met de doortocht van de Ronde van Vlaanderen een aperitiefvoorstelling. We kunnen ook al jaren rekenen op tal van sponsors die ons ten gepaste tijde van de verdrinkingsdood redden.”

“In al die jaren maakten we toch één en ander mee”, vervolgt Rik. “In 2003 zegde een groep pas op vrijdagnamiddag de dag van de voorstelling wegens ziekte van een van de bandleden af. We belden de toen nog onbekende Wouter Deprez op om te vragen of hij niet even kon invallen. En hij kwam. Om 20.30 uur startte de voorstelling. Alle aanwezigen waren uiteraard erg verrast … En datzelfde jaar kwam Guy Swinnen (ex-Scabs) een solovoorstelling geven. Nooit was er meer volk in de kleine foyer. Swinnen ging gewoon op een stoeltje, zonder geluidsversterking tussen de mensen zitten spelen. Bijna twee uur aan een stuk.”

De vzw Oorzaak kon al die jaren heel wat toppers tegen een betaalbare prijs naar Lendelede halen omdat Rik zich al van jongs af in dat artiestenwereldje verdiepte. “Toen ik 16 jaar was, organiseerde ik voor KSA al een eerste concert met Vera Coomans, oud-zangeres van Rum en Madou. Van toen af bouwde ik een netwerk in het artiestenmilieu uit. Dankzij mijn ervaring bij Oorzaak, kon ik in cc De Leest in Izegem aan de slag. Dat netwerk is nu nog veel uitgebreider.”

Foyer

Ondertussen is de foyer van Den Tap voorzien op kleinschalige optredens.

“In de beginjaren was dat helemaal niet het geval. Wij kiezen echter voor de intimiteit van een kleine ruimte en maken gebruik van een professionele infrastructuur podiumelementen, piekfijne decorstof, perfecte klank-en-lichtinstalatie die dankzij de gemeente en de inzet van Rik Duvillier telkens aanwezig is”, klinkt het tot slot. (IB)

‘Lenny & De Wespen op 8 februari. Tickets kosten 10 euro. Reserveren via oorzaak@telenet.be 056 35 23 19. Op 29 maart treedt de groep Whocat uit Brussel in Den Tap op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier