Norbert uit Lendelede naar het Belgisch kampioenschap orgeldraaien

Met dit fraai en uniek draaiorgel neemt Norbert Vroman aan het open Belgisch kampioenschap orgeldraaien deel. (Foto Frank) © (Foto Frank)
Redactie KW

Norbert Vroman (75) neemt op zondag 23 september opnieuw deel aan het open Belgisch kampioenschap orgeldraaien in Heist-op-den-Berg. “Het is al mijn zesde deelname”, zegt Norbert. “Dit jaar ga ik opnieuw met een orgel van Johny Verbeeck dat ik nog niet zo lang geleden aankocht.”

Norbert Vroman (75) is de echtgenoot van Annie Ghesquière (72). Ze wonen in de Hulstemolenstraat. “Ik kom uit een gezin van foorkramers”, zegt Norbert.

“Mijn ouders stonden op de kermissen met een carrousel of paardenmolen. Ik nam die van hen over. Annie en ik trokken ermee naar de kermissen in West- en Oost-Vlaanderen. Tot we in 2003 stopten met werken. In het midden van die paardjesmolen stond een draaiorgel en daar is mijn liefde voor draaiorgels waarschijnlijk ontstaan.”

“Onze zoon Geert is ook foorkramer met een visspel. Yves, onze jongste zoon stapte niet in het foorkramersleven, maar werd elektricien. De passie voor draaiorgels heeft hij wel geërfd van mij.”

Familietraditie

De draaiorgeltraditie zit er bij de familie Vroman diep in geworteld. “Net als dat het geval is bij mijn broer Robert uit Bavikhove. Hij neemt trouwens ook deel aan het Belgisch kampioenschap in Heist-op-de-Berg. Mijn zoon Yves, die in Wieze woont, gaat met een groot orgel naar Heist-op-den-Berg, maar doet niet mee aan het kampioenschap. Hij speelt buiten categorie.”

Norbert neemt voor de zesde keer deel aan het open Belgisch kampioenschap orgeldraaien in Heist-op-den-Berg.

“Ik ga met een orgel van Johny Verbeeck dat ik nog maar onlangs kon kopen”

“Met een orgel van Johny Verbeeck dat ik nog maar onlangs kon kopen. Een mooi en een uniek exemplaar en toch iets groter dan het orgel, waarmee ik in 2016 aan het Belgisch kampioenschap in Maldegem deelnam.”

“Orgelbouwer Johny Verbeeck maakte er maar twee exemplaren van: een voor bij hem thuis en een ander dat zich in Japan bevindt. Eén ervan kon ik op de kop tikken.”

Geert Hoste

Het eerste Belgisch kampioenschap werd door MechaMusica (een vereniging voor orgelbouwers, -draaiers en -liefhebbers) in 2004 georganiseerd onder de auspiciën van cabaretier Geert Hoste, die een fervent orgelliefhebber is.

Het wordt tweejaarlijks georganiseerd.

Medeorganisator is de ‘Orde van de Zwaan’, waarvan zowel Paul Michiels als Rik Torfs lid zijn. Heist-op-den-Berg is het geboortedorp van Paul Michiels en die heeft voor de gelegenheid een speciaal lied gecomponeerd. (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier