Nog steeds geen vergunning voor twaalfde editie van Brugs Bierfestival

Stefan Vankerkhoven

Deze ochtend hebben de Brugse Autonome Bierproevers (BAB) het programma voorgesteld van de twaalfde editie van het Brugs Bierfestival, dat op zaterdag 2 en zondag 3 februari plaatsvindt op de Markt en de Burg. Er is één probleempje: de organisatoren hebben nog altijd geen vergunning gekregen van het Brugs stadsbestuur….

Omdat het vorig Brugs stadsbestuur liever had dat het bierfestival verhuist naar het evenementenplein ‘t Zand, was er maandenlang een discussie met de stadsdiensten. Pas op maandag 14 januiri buigt het nieuwe schepencollege zich over dit heikele dossier.

Maar BAB-voorzitter Marc Vandepitte heeft goede hoop dat de Stad begin volgende week de broodnodige vergunning geeft voor het gebruik van drie locaties : de Stadshallen en twee tenten op de Markt en de Burg. Vooral laatstgenoemde plek ligt gevoelig: “Het nieuwe bestuur is ons genegen, de schepenen beseffen het belang van ons internationaal evenement voor het wintertoerisme. Wij lokken bierliefhebbers uit veertig landen in het laagseizoen naar Brugge. We zijn ook bereid, indien de Stad dat eist, om volgend jaar te verhuizen naar ‘t Zand, ook al kost ons dat veel meer voor de huur van grote tenten.”

Recycleerbare vaten

De twaalfde editie van het Brugs Bierfestival, dat de Belgische bieren en brouwerijen wil promoten, is duurzamer dan ooit. “Voor het eerst op een bierfestival zullen bierbrouwers gebruik maken van zogenaamde keykegs. Dat zijn volledig recycleerbare, plastieken vaten”, zegt David Verhaeghe van Lightweight Containers. Diverse brouwers ondertekenden hiervoor een Green Deal met Vlaams milieuminister Joke Schauvliege.

81 van de 221 bieren die kunnen geproefd worden op het festival, hebben een laag alcoholpercentage, minder dan 5%. Voor de BOB’s is er zelfs de praktisch alcoholvrije Sportzot. Er worden 34 nieuwe bieren, die in 2018 op de markt kwamen, en 40 echte primeurs voorgesteld. Info: www.brugsbierfestival.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier