Nieuwmunster uitgeroepen tot ‘Dorp in de kijker’

Alle evenementen die plaatsvinden in Nieuwmunster worden door Landelijke Gilden ook nationaal gepromoot. © WK
Redactie KW

Plattelandsvereniging Landelijke Gilden plaatst elk jaar vijf Vlaamse dorpen in de schijnwerpers. De Landelijke Gilde Nieuwmunster-Houtave werkt nu samen met de dorpsraad en parochieraad een uitgebreid socio-cultureel jaarprogramma uit.

Nieuwmunster-dorp is amper drie straten groot, maar dat hield het nationale bestuur van Landelijke Gilden dus niet tegen om Nieuwmunster uit te roepen tot ‘Dorp in de kijker 2018’. De wijze waarop het polderdorp mensen en verenigingen bij elkaar weet te brengen, gaf volgens Geert Laukens van Landelijke Gilde Nieuwmunster-Houtave de doorslag voor de opvallende keuze.

Om diezelfde reden kreeg het dorp in 2014 – toen naar aanleiding van 800 jaar Nieuwmunster – ook een subsidie van de Koning Boudewijnstichting als ‘Buurten op den Buiten’-project.

Dorp op het platteland

Met ‘Dorp in de kijker’ promoot Landelijke Gilden het dorp anno 2018. “Want al is de gemeente dan het laagste bestuursniveau in Vlaanderen, de kleine landelijke leefgemeenschappen stralen vaak nog heel wat dynamiek uit. ‘Het dorp op het platteland’ bestaat dus wel degelijk ook nog altijd, en met Landelijke Gilden proberen we dat zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen. We zijn een vereniging voor al wie het platteland een warm hart toedraagt, wij brengen het platteland dichter bij de mensen en de mensen dichter bij het platteland”, aldus Geert Laukens, de voorzitter van Landelijke Gilde Nieuwmunster-Houtave.

Bank zoekt plek

De eigenheid van Nieuwmunster werd in 2014 al in de verf gezet naar aanleiding van de achthonderdste verjaardag van het polderdorp. Uniek aan ‘Dorp in de kijker’, is dat het bezoekers van buitenaf ook in die eigenheid onderdompelt.

“Lichtmunster is een uniek project in dit warme polderdorp”

“Mensen zullen kennismaken met de warmte van het polderdorp. Een uniek gebeuren wordt bijvoorbeeld het evenement ‘Lichtmunster’ dat, behalve in het ontmoetingscentrum en in de kerk, ook in de huizen van de mensen zelf te doen zal zijn. Denk onder meer aan muziek en poëzie in de woonkamer”, licht Laukens een tipje van de sluier. En ‘Dorp in de kijker’ haalt uiteraard ook lokaal de banden aan; zo kunnen de dorpsbewoners met ‘Bank zoekt Plek’ stemmen op hun voorkeursplekje voor een nieuw zitbankje. Maar de aftrap wordt de ‘Nacht van de Hoop’ op 31 maart: Nieuwmunster viert komende zaterdag vanaf 19 uur Pasen met een unieke wake in de Sint-Bartholomeuskerk en een paaseiraap.

Nationale promotie

De eerstvolgende drie activiteiten zijn de tractorwijding op zondag 8 april, waarvoor Landelijke Gilde Nieuwmunster-Houtave de handen in elkaar slaat met KLJ Oostende-Houtave, ‘Nieuwmunster in de bloemen’ dat op zaterdag 14 april het dorpsplein in de bloemetjes zet en de lezing ‘Nieuwmunster, dorp in het Oudland’ op vrijdag 4 mei.

Robert Boterberge publiceert zijn boek wellicht tijdens de Bartholomeusfeesten, die volgens Geert Laukens overigens ook iets speciaals worden dit jaar. “Voor Nieuwmunster, met zijn 500 inwoners, wordt ‘Dorp in de kijker’ een fantastische gelegenheid om zich eens te tonen. Alle evenementen worden immers door Landelijke Gilden ook nationaal gepromoot“, klinkt het. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier