Nieuwe voorzitter Heuls Denk Platform: “Honderd dagen om naar verenigingen te luisteren”

56-jarige Heulenaar Stan Callens volgt Stijn Tanghe op als voorzitter van het Heuls Denk Platform: "Ik wil er voor de volle honderd procent voor gaan." © NVH
Redactie KW

Het Heuls Denk Platform heeft met Stan Callens een nieuwe voorzitter. De 56-jarige Heulenaar volgt Stijn Tanghe op. Hij wordt het aanspreekpunt en de stem van de bijna honderd Heulse verenigingen. Wat zijn de ambities? “Geef mij 100 dagen om te luisteren”, zegt hij.

Het Heuls Denk Platform (HDP) is de opvolger van de culturele werkgroep. Omdat de naam ‘culturele werkgroep’ de lading al lang niet meer dekte, werd er in 2013 overgegaan tot een naamsverandering.

Naast de culturele verenigingen zijn ook de socioculturele en sportverenigingen bij het Heuls Denk Platform aangesloten. Alles samen zijn dat er 96. Het HDP luistert naar hun bekommernissen, biedt ondersteuning en probeert een antwoord te formuleren op vele vragen.

Voor Stijn Tanghe werd de taak als voorzitter te zwaar. “Vooral omdat mijn job als beleidsmedewerker sociale economie voor veertien gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen almaar meer tijd en energie vergt”, vertelt Stijn (39).

“Ik kon het voorzitterschap niet meer naar behoren uitvoeren. Daarom heb ik besloten om na vier jaar een stap opzij te zetten en het over te laten aan iemand die zich wel voor de volle honderd procent kan engageren. Maar ik stop niet helemaal, vanaf nu ben ik penningmeester.”

Heraanleg Heuleplaats

De nieuwe voorzitter is Stan Callens. De 56-jarige Heulenaar is zaakvoerder van De Mailingman, voorzitter van Unizo-Heule en betrokken als bestuurslid bij tal van verenigingen.

“Ik vind het een eer om dit te mogen doen en zal mij hier honderd procent in smijten. Of het niet te veel wordt? Neen, ik engageer mij graag. Plus, ik weet dat er een sterke bestuursploeg klaar staat.”

“In een bestuur is de raad der wijzen minstens even belangrijk als de delegatie jonge leeuwen”

“Ik wou ook wel dat Stijn betrokken bleef bij het Heuls Denk Platform. We kunnen hem niet missen. Hij beschikt over enorm veel ervaring en een uitgebreid netwerk. In 2013 nam hij het voorzitterschap over van Bob Carron, een man met een stevige dossierkennis. Geen gemakkelijke klus, maar hij heeft dat fantastisch gedaan.”

Stijn kijkt met veel plezier terug op zijn periode als voorzitter. “We organiseerden inspraakmomenten voor de Heulenaars om mee te denken over de toekomst van hun gemeente en ‘De Heulenaar’ is eveneens een realisatie waar ik enorm trots op ben.” Het Heuls Denk Platform kreeg bijvoorbeeld ook inspraak over de heraanleg van Heuleplaats.

“Ziet ‘de platse’ er compleet anders uit door onze inbreng? Natuurlijk niet, maar we konden wel bijsturen waar nodig. Zo konden we verkrijgen dat de fietsenstallingen bij evenementen op een andere plaats komen.”

‘Raad der wijzen’

Kersvers voorzitter Stan Callens zal zijn stempel drukken en begint bij het begin: luisteren naar alle verenigingen die bij het Heuls Denk Platform zijn aangesloten. “Geef mij 100 dagen om te luisteren. Kortrijk spreekt, maar Heule luistert”, zegt hij.

“Wat zijn de bekommernissen? Waar hebben de verenigingen het moeilijk mee? Hebben ze vragen over de verjonging in hun bestuur?”

“We willen hen ondersteunen en tips geven over hoe ze de jonge en oudere generatie kunnen laten samenwerken, want ‘de raad der wijzen’ is minstens even belangrijk als de delegatie jonge leeuwen in een bestuur.”

Het is geen geheim dat Stan een grote liefde heeft voor Heule. “Wat hier allemaal gebeurt, is gewoonweg fantastisch. Het centrum leeft en er heerst een heel groot engagement, zowel bij de verenigingen, handelaars als bij de inwoners zelf. De Heulenaars vergeten dat soms, maar dat komt vooral omdat we al jaren zo verwend zijn.”

(Nikita Vindevogel)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier