Nieuwe namen Festival Dranouter beloven een stevig feestje

14/02/18 om 09:29 - Bijgewerkt om 09:28

Het festival vindt dit jaar plaats op 3, 4 en 5 augustus.

Passenger, Intergalactic Lovers, Les Negresses Vertes, Sam Kelly & the Lost Boys en Elephant Sessions hadden reeds hun komst naar Festival Dranouter 2018 bevestigd. Nu krijgen ze het gezelschap van: Gogol Bordello, Goran Bregovic Wedding and Funeral Band , Frank Vander Linden, Eriksson Delcroix & Sun Sun Sun Orchestra, Faustus en Luca Bassanese & P.o.p.

Eugene Hütz en co van Gogol Bordello zijn oorspronkelijk uit Oekraïne, maar resideren al een hele poos in New York. Deze geografische spreidstand vertaalt zich dan ook in de muziek. Balkangekte en Russische vodkadromen en te strakke purperen broeken en Ramonespunk en Madonna, het zit er ergens allemaal in. Ze zijn zo zot als een achterdeur, hebben een eigenzinnig mode gevoel, maar bovenal weten ze als de beste hoe ze een massa mensen in beweging krijgen en laten feesten.

Goran Bregovic zette met zijn soundtracks voor de films van Emir Kusturica de Balkan-muziek op de kaart. Hij is echter van meer markten thuis, want naast gypsy feestgedruis gooit 'Balkan's biggest name' onder andere Joodse klezmer, Russische liturgie, kitschy glampop en Arabische weemoed... in de mixer. Hij verzoent wat niet samen hoort en doet dat op een overweldigende manier.

Nieuwe namen Festival Dranouter beloven een stevig feestje

© BELGA

Frank Vander Linden behoeft weinig introductie. En ook zonder De Mens is Vander Linden meer dan de moeite om live aan het werk te zien. Begin 2018 releaste hij zijn nieuwste soloplaat Nachtwerk. Het is zowat zijn intenste plaat ooit. Eigen emoties worden in zijn typische speelse versie van de Nederlandse taal beschreven en legt hij zijn diepste zielenroerselen te grabbel op het podium. De Kerk is dan ook de beste plek om de Frank tijdens Dranouter Festival met zowel oud als nieuw werk bezig te zien.

We vallen niet graag in herhaling, maar op algemene aanvraag en wegens een nu al legendarisch concert op editie 2017, komt Luca Bassanese & P.o.p. terug naar Dranouter. Verleden jaar zette hij de Club helemaal ondersteboven met zijn opzwepende Italiaanse folk meets Balkan meets van alles wat. Zijn knallend charisma overweldigt niet enkel de dames, maar hij zet de stijfste hark aan tot ritmisch bewegen. Daarom krijgt hij nu een spot in de Kayam, waar hij hoogstwaarschijnlijk ook het dak er zal van afblazen.

Iets rustiger wordt het bij Eriksson Delcroix & Sun Sun Sun Orchestra: De 'Emmy Lou Harris en Gram Parsons van de Lage Landen' hebben de afgelopen jaren menig harten teer laten worden met hun versie van country. Met hun nieuwste plaat Magic Marker Love dat werd opgenomen met het strijkerkwintet Sun Sun Sun Orchestra, overstijgen ze met verve dat iets te enge genrelabel.

En ook het Britse folktrio Faustus komt naar Dranouter. Als band bijna 20 jaar samen en elk actief in groepen als Bellowhead en Belshazzar's Feast, weet je dat dit gegarandeerd niet verkeerd kan lopen. Geworteld in traditie, schudden ze uit hun viool, trekzak en ander instrumentarium de beste jigs en dances. Voor de folk(bal)liefhebbers een must!

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!