Nieuwe dirigente en zes nieuwe leden bij Athalo

We herkennen v.l.n.r. Lynn Deleu, Orlane Rohr, Elke Soenen Rube Claus, Laura Packet, Tille Viane, Diana Mkrtchyan en Diane Campadieu. © NVM
Redactie KW

Volksharmonie Sint-Jozef is een gevestigde waarde geworden op ‘De Barakken’. Jeugdharmonie Athalo werd pas in 1975 gesticht, maar blijft groeien en bloeien. Onlangs mocht de jeugdharmonie een nieuwe dirigente en zes nieuwe leden verwelkomen.

“Iedereen weet heel goed dat het moeilijk is om nieuwe muzikanten aan te trekken en nog veel moeilijker om jonge mensen te vinden die muziek willen leren en spelen. Als het dan nog harmoniemuziek blijkt te zijn, lijkt het bijna onmogelijk”, zegt verantwoordelijke Diane Campadieu. Toch ziet de toekomst van jeugdharmonie Athalo er goed uit, want sinds kort komt er veel nieuw bloed binnen gesijpeld. “We zochten en vonden een nieuwe dirigent en daarnaast mochten we ook zes nieuwe muzikantjes verwelkomen: Lynn Deleu en Orlane Rohr (dwarsfluit), Rube Claus (slagwerk), Diana Mkrtchyan en Tille Viane (saxofoon) en Laura Packet (hobo)”, vertelt Diane. De naam ‘Athalo’ verwijst naar Atalo, naam van Griekse oorsprong, wat zoveel betekent als ‘jeugdig’. Athalo repeteert elke zondagmorgen in de Schansstraat in De Barakken.

Trompettiste

Een nieuwe dirigent vinden om zo’n groep jonge mensen te begeleiden, is geen sinecure. “Na enkele proefrepetities en concerten besloten we om Elke Soenen (22), die al jaren als trompettiste deel uitmaakte van Athalo, als onze nieuwe dirigent aan te stellen“, aldus nog Diane. Officieel is Elke sinds begin augustus de kersverse dirigent bij Athalo. “Ik ben uiteraard heel vereerd om dit ensemble te mogen dirigeren”, weet Elke te vertellen. “Mijn algemene muzikale opleiding en opleiding trompet startte ik in de academie van Woord en Muziek in 2005. In 2017 deed ik succesvol mee aan het toelatingsexamen van het Koninklijk Conservatorium Brussel waar ik nu momenteel leerling ben in de klas van Manu Mellaerts. Ik volg er nu dirigeertechnieken en alles wat daar mee gepaard gaat”, vertelt Elke, die zich vlug thuis zal voelen bij Athalo. “Dat spreekt voor zich, want mijn hele familie zit hier bij Athalo”, lacht Elke.

Een van haar eerste taken zal de zoektocht zijn naar de geschikte muziek voor het themaconcert op 3 november. Elke: “Het thema is ‘Halloween’ en nu ga ik op zoek naar gepaste muziek die we dan zullen uitvoeren.”

Trommelkorps

Muziek maken, zit blijkbaar in de lift in De Barakken. “Sedert 2008 heeft De Barakken ook een eigen trommelkorps, de ‘Barakatak’, een percussie-ensemble waarbij melodische instrumenten meer en meer op de voorgrond treden met aandacht voor show, verrassing en humor. We organiseren ook muziekkampen, genaamd ‘Muziekmaatjes’. Dit zijn stagekampen met lessen muziekinitiatie voor kinderen van het eerste en tweede leerjaar”, weet Diane Campadieu tot slot nog te melden.

“Jonge mensen vinden gelukkig nog altijd de weg naar Athalo, want we spelen niet alleen moderne popmuziek. We zijn ook een hechte groep enthousiastelingen die volop genieten van het muzikale samenspel”, besluit Elke.

(NVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier