Nieuw muziekfestival Gold moet het mooiste uit Brugges Gouden Eeuw verbinden

17/04/18 om 13:26 - Bijgewerkt om 13:55

Brugge krijgt een nieuw muziekfestival. Gold verbindt het mooiste uit Brugges Gouden Eeuw: de geschiedenis, het onroerend erfgoed, de kunstschatten en natuurlijk de muziek.

Nieuw muziekfestival Gold moet het mooiste uit Brugges Gouden Eeuw verbinden

© Davy Coghe

De eerste editie van Gold loopt van 7 tot en met 13 mei en brengt polyfonie uit de 15de euw op locaties in de historische binnenstad, die vaak een rechtstreekse link met de muziekwerken hebben. Centraal staat de herdenkingsmis - Missa de Sancto Donatio - gecomponeerd door Jacob Obrecht, op vraag van de weduwe van de Brugse pelshandelaar en burgemeester Donaas de Moor.

Wereldstad

Brugge was in de 15de eeuw een wereldstad met 200.000 inwoners. Een ware gouden eeuw, die welvaart lokte internationale kunstenaars. Iedereen kent de Vlaamse Primitieven, maar al even beroemd waren de polyfonisten.Gold wil hun stemmen opnieuw laten klinken op de plaatsen - de kerken - waarvoor ze hun composities schreven.

Zo zullen The Talis Scholars op 10 mei in de Sint-Jakobskerk de herdenkingsmis voor Donas de Moor vertolken. Psallentes en Currende brengen op 11 en 13 mei andere missen van Obrecht in de Onze-lieve-Vrouwekerk. Er is ook een Obrechtwandeling voorzien en een architectuurlezing over de verdwenen Sint-Donaaskathedraal. Leerlingen van het Technisch Institut Heilige Familie maakten een maquette van de verdwenen kerk.

Sint-Donaas wordt geëerd door een concert van Paul Van Nevel en het Huelgas Ensemble op 12 mei in het Concertgebouw. Het Groeningemuseum pakt uit met een kleine tentoonstelling gewijd aan de Meester van dee Heilige Lucialegende, met als schenkers op de zijpanelen het echtpaar de Moor.

Concertparcours

Speciaal voor dit festival vroeg het Concertgebouw Frederik Neyrinck om een nieuwe compositie te schrijven, gebaseerd op Obrechts beroemdste mis. Op zaterdag 12 mei van 15 tot 17.15 uur zullen diverse koren, harmonieën, orkesten en leerlingen van het conservatorium 'Take Out Obrecht' live uitvoeren tijdens een concertparcours langs acht Brugse locaties, van Hof Bladelin tot Vismarkt, met apotheose op de Burg.

(SVK-foto Davy Coghe)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!