Nieuw boek rond Tijl Uilenspiegel voorgesteld

Redactie KW

In het Damse stadhuis werd een nieuwe en rijkelijk geïllustreerde vertaling van het bekende verhaal rond Tijl Uilenspiegel voorgesteld. Tegelijkertijd stond een nieuwe vertolker op om het personage van Tijl bij allerlei manifestaties gestalte te geven.

De geest van Tijl Uilenspiegel blijft na al die jaren nog altijd rondwaren door Damme. Er is het Uilenspiegelmuseum, het Uilenspiegelbier, de beeltenis van Tijl met zijn spiegel aan de Damse Vaart Zuid en nog zoveel andere elementen om de historische figuur levendig te houden. De publicatie van het boek ‘la legende d’Ulenspieghel’ van Charles Decoster in1867 blijft natuurlijk het ijkpunt voor wie al wie het verhaal wil leren kennen en verder koesteren.

Vanuit de Uilenspiegelskring vzw werd nu vele jaren gewerkt aan een aantrekkelijke, hedendaagse en rijkelijk geïllustreerde nieuwe versie van dit werk over de schelm die in opstand kwam tegen de Spaanse bezetter. Germain Verkempinck, die twee jaar geleden overleed, stond in voor de tekst. Het Frans met vaak bewust archaïsche toetsen van Decoster zette hij om in een beeldend Nederlands met een hier en daar licht West-Vlaamse inkleuring. De illustraties zijn van de hand van kunstenaar Wilfried Tytgat. Hij weet het rebelse karakter van Tijl in treffende beelden te vatten. De eersts exemplaren van het boek werden overhandigd aan de dochters van de auteur. Tegelijkertijd vond een belangrijke overdracht klaar. Marc Verkeyn, die meer dan dertig jaar in de huid van Tijl kroop bij Damse manifestaties, gaf zijn typische hoed door aan opvolger Koen Van Nevel. We mogen hem later dit jaar zeker nog samen met een nieuwe Nele en Lamme Goedzak verwachten in het Damse straatbeeld.

(PDV – foto PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier