Niels Destadsbader ereburger van Deerlijk

© MV
Redactie KW

Zanger, acteur en presentator Niels Destadsbader (30) wordt ereburger van Deerlijk. Hij wordt ook de headliner van het nieuwe Deerlijkse openluchtfestival BuikRock, op 31 augustus.

Na Hector Deprez, dr. Yves Benoit (professor en voorvechter van het Kinderkankerfonds), wielrenner Dirk Baert en dichter Luuk Gruwez is hij de vijfde persoon die deze onderscheiding krijgt. Het nieuws werd bekendgemaakt in het gemeentehuis van Deerlijk. Op de vraag van burgemeester Claude Croes ‘Niels, wil jij de titel van ereburger van Deerlijk dragen?’ antwoordde Niels ‘In goede en kwade dagen, ja’. Niels Destadsbader wordt ook de headliner van het nieuwe openluchtfestival BuikRock, dat zal plaatsvinden in de Tapuitstraat in Deerlijk en wordt uitgewerkt door Wim Buyck, Niels Lanckbeen en Henk Verbeke, drie van de vele vrienden van Niels.

‘Preus’

“Een mooiere manier om dankjewel te zeggen voor mijn ereburgerschap kan ik me niet inbeelden,” reageerde Niels in het bijzijn van zijn ouders en broer Kevin. Met Stan Van Samang, een internationale act die pas later bekend wordt gemaakt, Ine (MNM Rising Star 2018), Bram & Lennert en Soulbrothers oogt ook de rest van de affiche best aantrekkelijk.

Niels Destadsbader is in de wolken met zijn nakend ereburgerschap. “Ereburger? Klinkt raar hé. Ik moet er toch nog even aan wennen. (lacht) Maar dat mijn eigen gemeente zo achter mij staat, maakt mij heel ‘preus’. Toen ze mij vroegen waarmee ze mij het meest plezier konden doen, moest ik daar niet lang over nadenken. Nog eens 1 keer optreden in mijn éigen gemeente, Deerlijk. Daar waren ze meteen voor te vinden. Meer nog, ze maakten er hier een festival van en ik mocht mee bepalen welke fijne collega’s er zouden komen meezingen. Het wordt een groot feest waarop alle mensen welkom zijn. Want Deerlijk is van iedereen!”

BuikRock: Niels knalt in zijn achtertuin

Op de bucketlist van Niels Destadsbader mag in de vroege ochtend van 1 september een item worden afgevinkt. Moe maar ongetwijfeld tevreden zet hij dan, samen met een pak bevriende artiesten, een punt achter BuikRock. Het gloednieuwe festival – het laatste van de zomervakantie – komt er in de achtertuin van Niels, in Deerlijk. “Een mooiere manier om dankjewel te zeggen voor mijn ereburgerschap kan ik me niet inbeelden“, zegt Niels.

Luk Alloo liet het de kijker vorige maand nog zien: Niels en Deerlijk, dat is blijvende liefde. Dat wisten drie van zijn vrienden ook al een tijd. “Toen we hoorden dat zijn ereburgerschap in de pijplijn zat, vonden we dat het tijd was om Niels ook in zijn heimat eens op het grote podium te zetten”, klinkt het. “In de zomer van vorig jaar zaten we voor het eerst rond de tafel. BuikRock was geboren.” Het trio, dat is Wim Buyck, Niels Lanckbeen en Henk Verbeke. De eerste is Deerlijkenaar in hart en nieren maar ook al elf jaar organisator van de ‘Nacht van de Schlagers’ in Kortrijk en initiatiefnemer van verschillende eenmalige evenementen. Wim (54) is in de ruime regio ook gekend voor de mobiele catering die hij verzorgt op tal van evenementen. Niels (27) is een buitenbeentje: afkomstig uit Lebbeke maar als eigenaar van eethuis en tea-room De Ploatse én ondernemer in hart en nieren al goed ingeburgerd in Deerlijk. Henk (48), tenslotte, een goeie kennis, woonde een tijdje in Vichte waar hij een wijnhandel runt. Samen met zijn partner baat hij in Brugge een B&B uit, beroepshalve is hij nationaal key account manager voor een internationale producent van professioneel gereedschap.

Kriebels in de buik

“Ook Niels was onmiddellijk te vinden voor een openluchtfestival in z’n eigen gemeente. Het wordt lekker knallen op de laatste dag van de grote vakantie, samen met andere muzikale toppers. Stan Van Samang is er bij én een buitenlandse act die het festival naar een nog hoger niveau zal tillen. Helaas mogen we daarover pas later deze maand communiceren. Ook de rest van de affiche oogt aantrekkelijk, met Bram & Lennert en daarnaast ook de wondermooie stem van jong aanstormend talent Ine (MNM Rising Star 2018). Soulbrothers, de live partyband van Wim Soutaer, Charles Van Domburg (The Magical Flying Thunderbirds) en Vincent Goeminne (Plane Vanilla, The Dinky Toys) tekent voor een onvervalst orgelpunt, na de set van Niels.”

BuikRock lijkt niet meteen de meest voor de hand liggende naam voor een festival. “Of net wel”, zeggen Wim, Niels (Lanckbeen) en Henk. “Muziek komt uit de buik, geeft mensen kriebels in de buik. En als het buikgevoel snor zit, dan kan het niet stuk. De naam BuikRock is kort maar krachtig en lekker herkenbaar.”

Niet alleen die ene keer…

De drie initiatiefnemers denken ook al verder dan 31 augustus 2019, de datum van BuikRock. “Het is ons eerste festival maar hopelijk ook de start van een mooi avontuur voor de toekomst. De festivalweide in de Tapuitstraat biedt mogelijkheden en is ook de volgende jaren beschikbaar. We zijn zelfs al eens aan het rondneuzen voor augustus 2020. Op één voorwaarde weliswaar: dat we opnieuw een sterke line-up kunnen presenteren. BuikRock moet synoniem staan voor kwaliteit.” (DRD)

Jeugdraad hekelt datumkeuze

De gemeentelijke jeugdraad hekelt in een open brief dat de datum van BuikRock samenvalt met de Heemfeesten van Chiro Sellewie.

“De Deerlijkse jeugdverenigingen houden via samenkomsten van de Jeugdraad -aan de hand van een soort ongeschreven regel- onvoorwaardelijk rekening met elkaar. Mocht het Instuifweekend van Chiro Joeki samenvallen met de Fancy Fair van de Scouts, beide evenementen die Deerlijk met de nodige vitaliteit injecteren, dan zou dat enorm jammer zijn. Elkaars publiek wordt ontnomen en de kruisbestuiving onder de jeugd stopt. Daarom vermijden we ten allen koste zo’n situaties. Dit weten alle vrijwilligers van de Deerlijkse jeugdverenigingen. Het is een evidentie.”

“Maar niet bij iedereen blijkbaar. Er werd, door een aantal particulieren én met medeweten van het gemeentebestuur, beslist om op 31 augustus BuikRock te organiseren. Een festival ter gelegenheid van het ereburgerschap van Niels Destadsbader, die daar, volgens de bekendmaking ‘in aanwezigheid van de voltallige gemeenteraad, die eer in ontvangst zal nemen. Toevallig op dezelfde dag van een van de hoogdagen van het Deerlijkse jeugdwerk, de Heemfeesten van Chiro Sellewie.”

“Dit nieuws kwam als donderslag bij heldere hemel. Er werd heel laattijdig gevraagd of er nog een oplossing te vinden was, maar dat waren vijgen na Pasen, omdat beide evenementen al in kannen en kruiken waren. Sommigen beweren dat het doelpubliek niet overlapt wordt, maar een kleine blik op het programma bewijst het tegendeel.”

“Dit is niet het einde van de wereld. Wel is een slag in het gezicht van een groep enthousiaste vrijwilligers die bloed, zweet en tranen steekt in een zwaar weekend met de uiteindelijke doelstelling om de zware kosten van een jeugdwerking te dekken. Versta ons niet verkeerd. Dat er meer georganiseerd wordt in Deerlijk, is geweldig. Dat Niels wil optreden in Deerlijk, is fenomenaal. Maar in een ideale wereld was er hierover op zijn minst overleg gepleegd.”

“Dat particulieren een evenement organiseren zonder rekening te houden met de traditionele activiteitenkalender van Deerlijk is één iets. Dat het gemeentebestuur daarvan op de hoogte was en hier niet eerder mee aan de slag ging, is iets helemaal anders. Hoe kan ons bestuur nu nog met enige vorm van oprechtheid beweren dat zij verenigingen de grootste troef van Deerlijk vinden?

Ook N-VA Deerlijk laat zich horen. “Tijdens de gemeenteraad van januari werd voorgesteld om Niels Destadsbader tot ereburger te benoemen. Uitdrukkelijk werd ons (oppositie) gevraagd om dit binnenkamers te houden en niet te lekken naar de pers, omdat de MIA’s er nog aankwamen en het de uitdrukkelijke vraag van Niels zelf was. De oppositie hield zich aan deze belofte.”

“Wij hadden toen totaal geen weet dat aan het ereburgerschap een festival was gekoppeld. Laats staan dat we weet hadden dat het project vandaag (maandag, red) werd voorgesteld. Een schabouwelijke vertoning waarbij wij totaal buiten spel werden gezet en niet het minste respect wordt/werd getoond voor de oppositie. Wij ‘moesten’ gewoon zwijgen, wij ‘mochten’ van niks weten, wij ‘mochten’ niks zeggen. Transparantie is heel ver te zoeken.” (DRD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier