Nele brengt in één klap drie boeken uit: “Ik schrijf het best als het donker is”

Nele Vandenberghe en haar echtgenoot Patrick Terrie. De inrichting van haar huis verraadt haar Afrikaanse verleden, waaruit ze putte voor de roman 'De Inwijding'. (Foto EDB)
Redactie KW

Nele Vandenberghe (61) pakt in één keer uit met een roman én twee gedichtenbundels. ‘De Inwijding’ is ondertussen al haar tweede roman, nadat ze eerder al een boek schreef als eerbetoon aan haar overleden ouders.

Nele Vandenberghe, die getrouwd is met Patrick Terrie, volgde een opleiding Germaanse Talen en Pers- en Communicatiewetenschappen. Ze leest veel en schrijft. Al sinds 2000 schrijft ze poëzie en ze gaf al 14 poëziebundeltjes uit in eigen beheer. Twee jaar geleden was haar eerste roman een feit. Nu pakt ze weer uit met drie boeken die ze uitgeeft via Brave New Books. Vanaf december liggen haar boeken in de boekhandel.

“Ik kan het best schrijven als het donker is en als ik alleen ben”, vertelt Nele. “Dan voel ik de stilte. Als ik moet verbeteren of overtypen, dan mag er iemand in de buurt zijn. Ik heb het geluk dat mijn man vaak kookt. Dan kan ik voortwerken.”

Roman

“Het boek ‘De Inwijding’ is er één die al lang in mij broeit om te schrijven”, geeft Nele toe. “Mijn andere roman moest echter twee jaar geleden eerst uitkomen, want dit was een eerbetoon aan mijn overleden ouders die zoveel voor mij betekend hebben.”

“In Afrika heb ik honger gekend en leefde ik van kleine dingen” – Nele Vandenberghe, auteur

‘De Inwijding’ gaat over een koppel dat op vakantie is in Rwanda. De vrouw blikt er terug op haar vroeger leven in Afrika, waar ze onervaren en zwanger van haar eerste kind naar een dorp in de brousse vertrok. “Het is voor een gedeelte autobiografisch, in die zin dat ik zelf twee jaar in Afrika woonde toen ik 24 jaar was”, vertelt Nele. “Ik werkte er na de koloniale periode als vrijwilliger en gaf er les. Ik heb honger gekend en overleefd op kleine dingen. Mijn visie op de wereld is er enorm veranderd door te zien hoe de mensen er leven.”

De situering van het boek komt geografisch dus overeen met Neles ervaring. Het kader van Afrika is dus juist en de ervaringen die je meekrijgt in Afrika kloppen ook – Nele is daar immers ook bevallen van haar oudste zoon – maar de personages zijn fictief, net zoals het verhaal. Dat gaat over onder andere culturen, politiek, over hoe een mens kan afzien en alles weer kan rechttrekken.

Gedichten

Nele is ook heel trots op haar gedichten. Ze ondervond dat veel mensen er zich door aangesproken voelden. Toen ze haar gedichten voorlas, waren velen onder de indruk. “Ondertussen heb ik gezien welke gedichten de mensen sterk aanspraken en welke ze mooi vonden”, stelt Nele. “Ik schreef ook nieuwe stukken poëzie.”

De gedichten ordende Nele in twee boekjes met elk drie thema’s, waarin de gedichten per thema in een ander lettertype staan, en waar nog plaats onder is om het gedicht te laten inwerken en verder te mijmeren.

Filosofisch

In de gedichtenbundel ‘voorbij het uur van de schemering’ staan filosofische gedachten. Onder ‘ook Allah is mijn naam’ neemt Nele de maatschappij op de korrel. Onder ‘stille regenwater’ en onder ‘dwaallichtjes’ doolt ze in de stilte die over de duisternis gevallen is. In de bundel ‘dansende vingerpopjes’ staat liefdespoëzie onder ‘hartslagen’, verwoordt Nele heftige gevoelens onder ‘het laatste stukje hemel’ en brengt ze de natuur in beeld onder ‘woelwater’.

De werken zijn helemaal van haar: ze schrijft en schildert, en zo kan ze haar schilderijen gebruiken voor de kaft. Nele schrijft geen ellenlange gedichten. Haar favoriete schrijvers zijn Herman de Coninck en Toon Hermans.

(Els Deleu)

Boeken bestellen kan in de boekhandel maar ook via Nele zelf op 0486 75 51 42. Een gedichtenbundel kost 20 euro en de roman kost 23 euro

(EDB – foto EDB)