Nel Bonte uit Roeselare zamelt geld in voor haar eerste boek

Nel Bonte is bezeten door beeldende kunst: "Toen ik als lagere schoolkind in Lenteland voor de eerste keer een portretje mocht boetseren, was ik helemaal verkocht." (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Nel Bonte (32), een Roeselaars beeldend kunstenaarstalent met tonnen ambitie, start een crowdfunding om haar eerste hardcoverboek uit te brengen. Daarnaast hoopt ze met dit budget nieuw werk te kunnen ontwikkelen voor een opkomende expo rond haar Wolibo-sculpturen die ze in april 2019 aan de wereld wil laten zien.

Als je haar oude drukkerij annex kunstatelier in de Lichterveldse Nieuwstraat binnenstapt, vallen de indrukwekkende sculpturen en gipsen mallen je direct voor de voeten. De ruimte is praktisch ingericht met een schetshoek, een las-plek en een stapelplaats voor haar imposante werken, waar ze met veel begeestering over kan vertellen. Een deel van haar atelier doet dienst als testexpositieruimte zodat ze ervaart hoe objecten overkomen in een galerie. Ze heeft zelfs op kruipafstand een bed geïnstalleerd omdat ze de ontwikkeling van haar installaties graag van heel dichtbij ziet evolueren. “Ook van die houtkachel kan ik genieten. Ze geeft mij de warmte om zelfs op koude dagen te blijven experimenteren en zoeken naar de juiste vorm of invalshoek.”

Opleiding

“Toen ik als lagere schoolkind in Lenteland voor de eerste keer een portretje mocht boetseren, was ik helemaal verkocht”, glundert Nel. “Na een paar jaar tekenend proeven van het SASK stapte ik als 12-jarige elke weekdag fluitend op de trein richting Brugge waar in de kunsthumaniora aan de Maricolen een nieuwe wereld voor mij openging. Ik vond dit fantastisch. Mijn ouders hadden iets meer moeite om hun tienerdochter op pad te sturen. Ze waren logischerwijs heel bezorgd. Ze stonden en staan nog steeds honderd procent achter mijn beslissing om in deze onzekere wereld mijn weg te vinden. Ik ben hen zo dankbaar dat ze mij alle kansen hebben gegeven om mijn dromen na te jagen. Tijdens de treinritten kon ik mij trouwens zalig schetsend uitleven.” Na een bacheloropleiding beeldende kunsten aan het Gentse KASK Conservatorium, vervolmaakte Nel haar studies als Master in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen.

Evolutie

Nel beseft dat haar passie voor ruimtelijke en beeldende vormen voortdurend blijft evolueren. “Een paar jaar geleden was mijn ruimtelijk werk een wisselwerking tussen het berekende en het gevoelsmatige. Dit resulteerde in de ontwikkeling van enerzijds organische volumes en anderzijds de tegengestelde strakke geometrische figuren. Tegenwoordig richt ik me meer op gedetailleerde fragmenten. Ik vraag me af hoe ik aan de vorm van dagdagelijkse dingen, zoals een lampenkap, een toiletdispenser, een brandweerspuit of objecten uit de keuken, een nieuwe bestaansreden kan geven. Het draait voor mij om de materie, de schaalverhouding en de ruimte in dialoog met de toeschouwer. Ik vind het belangrijk dat de kunstkijker zelf zijn fantasie kan gebruiken. Ik hou van vreemde en fragiele dingen. Het liefst rij ik met afgewerkte sculpturen naar een locatie om ze in een speciale setting te plaatsen, bijvoorbeeld op de parking van een supermarkt. Daarna neem ik foto’s, die dan ook terug een kunstwerk vormen.”

“Ik vind het belangrijk dat de kunstkijker zelf zijn fantasie kan gebruiken”

Nel had het geluk al vlug een wedstrijd te winnen, waardoor ze budget had om een grote installatie te bouwen. Zo bouwde ze 2-Pillio voor het woonzorgcentrum in Hoogstraten en RE3 voor de campus Vesta in Ranst. Een paar jaar geleden deed ze mee met ‘prix Godecharle’ waarbij ze gedurende enkele dagen opgesloten werd met andere kunstenaars. Nel was laureaat bij de beeldende kunst en ontving 5.000 euro. “Met zo’n budgetten kun je contacten zoeken om zaken in het groot uit te werken.”

Crowdfunding

“Er zijn maar weinig kunstenaars in België die van hun creaties kunnen leven”, vertelt Nel. “Daarom geef ik zelf ook nog les in de Roeselaarse academie of voer als beeldhouwer opdrachten uit voor andere kunstenaars. In Mu.ZEE hielp ik mee installaties bouwen en tijdens vakantieperiodes gids ik in het Permekemuseum in Jabbeke. Er moet immers brood op de plank komen.” Met dit project wil ik het over een andere boeg gooien. “Ik werk samen met de organisatie ‘Ulule’, een Europees concept dat crowdfunding helpt opstarten. Hoe meer ik in de eerste fase kan verzamelen, hoe meer vertrouwen de mensen krijgen om mij te steunen. Ik heb één maand de tijd om 4.000 euro in te zamelen. Iedereen die mij support krijgt natuurlijk tal van beloningen. Dit gaat van een fotoafdruk van mijn werk, een sculptuur, een gesigneerde publicatie van mijn boek in het Nederlands of het Engels tot een atelierbezoek of workshop met een drankje en een hapje. Als kunstenaar moet je je eigen manager zijn. Je hebt een hoop papierwerk, je wil sculpturen verkopen en er kruipt zoveel tijd in communicatie dat je vaak niet meer met je kunst kunt bezig zijn. Ik ben één van de jongste kunstenaars in dit genre. In de toekomst zou ik graag internationaal gaan en zelf expo’s organiseren.” (KK)

Nels crowdfunding steunen kun je via https://nl.ulule.com/nel-bonte_wolibo-project/.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier