Mysterieuze auteur uit Torhout heeft zijn tweede boek klaar

Giovanni Bultinck (19) met zijn twee verschenen boeken. © foto JS
Johan Sabbe

Het debuutboek ‘Woeste bergen, dode sterren’ van de mysterieuze Giovanni J. Balto dateert al van december 2017, maar omzeggens niemand kon vermoeden wie de schrijver was. Zonet is zijn tweede boek ‘Hartscherven & Winterkou’ verschenen en pas nu, na al die tijd, geeft de auteur zijn identiteit prijs. Schoorvoetend, want de jonge Giovanni Bultinck, die beide boeken geschreven heeft, verkiest de luwte. Heel uitzonderlijk treedt hij voor ons dan toch even uit de schaduw.

Geen foto op de achterflap van zijn boeken en liever niet op de foto voor de krant, al laat hij zich voor dat laatste toch overtuigen. Giovanni is duidelijk geen jongen die de belangstelling opzoekt. Vandaar ook zijn keuze om onder een pseudoniem te schrijven: Giovanni J. Balto. De voornaam behoeft geen uitleg en de J staat voor Joël, genoemd naar zijn overleden opa. Balto verwijst naar een sledehond die bij het begin van de vorige eeuw hulpgoederen transporteerde in Alaska. In 1995 werd daar een animatiefilm over gemaakt. “Het is uit de titel van die film dat ik Balto gehaald heb”, legt de jonge schrijver uit.

Boeken zelf illustreren

Giovanni is de jongste zoon van Luc Bultinck (51) en Tania Desmedt (46) uit de Landstraat. Hij heeft een oudere broer Maxim (21). Papa Luc werkt al jaren als motard in de politiezone Kouter.

“Ik ben aan het Torhoutse college in de richting humane wetenschappen afgestudeerd en ben op zoek naar werk”, aldus Giovanni. “Iets met boeken zou ideaal zijn. In een bibliotheek of zo. Ik verkies een administratieve job. Liever met mijn hoofd aan de slag dan met mijn handen. En bij voorkeur niet ver uit de buurt. Geen Brussel of Antwerpen.”

Giovanni bedenkt al van kleins af verhaaltjes. “Ik kon amper schrijven of ik was daar al mee bezig. Ik maakte er ook tekeningetjes bij. Van die eenvoudige ventjes die je als kind met streepjes en boogjes tekent. Intussen heb ik geoefend om beter te kunnen tekenen, want ik illustreer mijn boeken zelf. Ik heb ook de covers eigenhandig ontworpen. Een groot artiest ben ik niet, maar ik doe mijn best. En het resultaat is aanvaardbaar.”

Als hij niet schrijft, dan is Giovanni veelal aan het lezen. Vroeger vooral geschiedenisboeken, maar de laatste tijd almaar meer fictie. “Geen romans of thrillers”, zegt hij. “Maar eerder boeken met een wat aparte sfeer en inhoud. Met psychologische inslag. Het boeit me te weten wat mensen doen en waarom. Wat hen motiveert en ontmoedigt. Een van mijn favoriete schrijfsters is de Spaanse Isabel Terol. Zij maakt ook tekeningen bij haar verhalen. De boeken van de Ierse schrijver Matthew Sweeney zijn ook mijn ding. Helaas is de man vorig jaar overleden.”

“Of ik van mijn boeken zou willen leven? Natuurlijk wel, maar ik besef dat dit niet aan de orde is. Trouwens, mijn uitgever Boekscout, vindt dat ik de spelling van de Nederlandse taal beter onder de knie moet krijgen. Ik maak te veel dt-fouten. Ik spel woorden op mijn gevoel en zit er dan natuurlijk nogal eens naast.”

Lugubere zoektocht

In zijn eerste boek Woeste bergen, dode sterren beschrijft Giovanni een individu op verschillende locaties. “Hij heeft geen naam in het verhaal”, aldus Giovanni. “Ik schreef het boek in de hij-vorm, al had het net zo goed een zij kunnen zijn. Hij onderneemt een geheimzinnige, lugubere zoektocht naar iets dat hij eigenlijk liever niet zou willen vinden.”

“Het tweede boek Hartscherven & Winterkou bevat hoofdzakelijk monologen en dialogen van een jongen en een meisje die op school op het podium van een theaterzaal door een gordijn van elkaar gescheiden zijn. Ze krijgen elkaar dus niet lijfelijk te zien.”

Beide boeken liggen vrijblijvend ter inzage in de Standaard Boekhandel op de Burg in Torhout. Ze zijn er ook te bestellen. Kopen kan tevens via www.boekscout.nl.

‘Woeste bergen, dode sterren’, Giovanni J. Balto, 88 blz., 17,49 euro, en ‘Hartscherven & Winterkou’, 72 blz., 16,50 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier