Muzikale Dinsdagen krimpen tot Les Halles Musicales

We zien Bart Devos, Chris Bevernage en Wim Vandamme. (foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Deze zomer bestaat marktcafé Les Halles tien jaar en uitbater Chris Bevernage laat dit niet ongemerkt voorbij gaan. Hij ging in zee met Bart Devos en Wim Vandamme van de ter ziele gegane Muzikale Dinsdagen om deze zomer drie dinsdagen liveoptredens en dj-sets te organiseren in de zaak.

Wim Vandamme en Bart Devos van Ri4Vos haalden de afgelopen twintig jaar kleppers als Levellers, Urbanus en School is Cool naar het Sint-Maartensplein tijdens de Muzikale Dinsdagen. Bij de start van de Muzikale Dinsdagen in 1998 was Chris Bevernage mede-oprichter. “Ik nam contact op met Bart en Wim om naar aanleiding van de tiende verjaardag van Les Halles een gratis en volks evenement uit te werken”, vertelt Chris Bevernage. “Gezien de normale sluitingsdag van Les Halles op dinsdag valt en er dus een leuke link en knappe knipoog naar de Muzikale Dinsdagen kon worden gemaakt, werd er een programma uitgewerkt om tijdens drie zomerse dinsdagen de zaak open te houden voor liveoptredens en dj-sets. Op dinsdagen 2 en 16 juli en 13 augustus zal je kunnen feesten in en voor het café vanaf 20 uur tot in de (minder) vroege uurtjes. Bij mooi weer zal het podium dus opgesteld staan op het terras. We kregen toestemming van het stadsbestuur om in die gevallen de straat af te zetten van de fontein tot de D’Hondtstraat. Bij regenweer zetten we het podium binnen.”

Kleinschaliger

Voor Wim en Bart van Ri4Vos betekent Les Halles Musicales een terugkeer naar de basis, nadat de Muzikale Dinsdagen uitgroeiden tot een mega-evenement waarvoor tot 10.000 mensen afzakten naar de Ieperse binnenstad. “De Muzikale Dinsdagen waren voor ons een afgesloten hoofdstuk”, zegt Bart Devos. “Maar we werden door mensen nog heel dikwijls aangesproken erover, waardoor het ook bij ons begon te kriebelen om deze zomer iets te organiseren. Dit is wel kleinschaliger, maar mogelijks zit er nog groeipotentieel in. Dat was niet het geval met de Muzikale Dinsdagen.”

Een nieuwe editie van de Muzikale Dinsdagen op het Sint-Maartensplein was dus niet aan de orde. “Aangezien het nieuwe stadsbestuur pas aantrad in januari was er veel te weinig tijd om daarover echte gesprekken aan te knopen. Bovendien wil het stadsbestuur liever dat grote evenementen georganiseerd worden op het nieuwe evenementenplein op de vroegere site van de groendienst, maar dat is absoluut nog niet uitgerust met de nodige voorzieningen om dergelijke evenementen te organiseren“, aldus Bart Devos.

Artiesten van dienst zijn: Ben Crabbé & The Philips + DJ Sander Nolf (2 juli), MoodCollector + DJ Vetz Aksje (16 juli) en Rumbaristas + DJ Bobalicious (13 augustus). “Ben Crabbé en Bert Embrechts zijn twee grootmeesters in het Vlaamse muzieklandschap, maar ook zanger-gitarist Filip Bollaert ontpopte zich al tot rasperformer pur sang. Ze brengen ze een waaier van wereldklassiekers”, schetst Wim Vandamme.

Internationaal

“DJ Sander Nolf is bij de Ieperse twintigers en dertigers een klinkende naam. Als gewezen JOC-bediende en trekker van het cultuurproject Hypnoiz weet hij maar al te goed welke muziek inslaat als een bom”, zegt Bart Devos.

“MoodCollector brengt ska, reggae en andere opzwepende dansmuziek van de bovenste plank”, stelt Wim Vandamme. “Een tropische mengeling die gegarandeerd leidt tot feest voor iedereen. De ideale opwarmer voor DJ Vetz Aksje.”

“Rumbaristas mixt Catalaanse rumba en Latin salsa met Siciliaanse tarantella en passionele balkanmuziek, afgekruid met een vleugje ska, folk en cumbia”, aldus Bart Devos. “Afsluiter Bob Bossaert uit Brielen, alias Bobalicious, staat dan weer voor beats met ballen en brein van België over de Balkan tot in Bollywood. Hij neemt je mee op een waanzinnige wereldtrip met muzikale tussenlandingen in Argentinië, Brazilië, Cuba, Indonesië, Jamaica, Mexico, Thailand en Venezuela.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier