Museum voor Pater Lievens voortaan in Sint-Martinuskerk in Moorslede

Minister-president Geert Bourgeois en de bisschop van Brugge Lode Aerts openden het vernieuwde Pater Lievensmuseum. (Foto JS) © (Foto JS)
Redactie KW

Naar aanleiding van de 125ste verjaardag van het overlijden van pater Constant Lievens werd er in de Sint-Martinuskerk een nieuwe tentoonstelling geopend ter ere van de Moorsleedse dorpsheld.

Dit jaar is het precies 125 jaar geleden dat de in Moorslede geboren pater Constant Lievens stierf. Hij werkte enkele jaren als missionaris in de regio rond Ranchi in India.

Daar wordt zijn werk voor de lokale bevolking tot op vandaag nog enorm gewaardeerd.

“Het werk van vele missionarissen wordt vaak vergeten. Maar Pater Lievens’ naam is van generatie op generatie doorgegeven. Vandaag zijn we helemaal zeker dat zijn naam nooit vergeten zal worden”, aldus Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Hij was zaterdagavond aanwezig tijdens een feestelijke eucharistieviering in de Sint-Martinuskerk in Moorslede.

Boekje

Op het einde van de eucharistieviering stelde Bart Geryl, pastoor in Harelbeke, een boekje over pater Lievens voor. Geryl werkte de voorbije jaar ook als postulator aan het proces tot zaligverklaring van Lievens, een dossier dat momenteel nog volop aan de gang is. “De titel ‘Bevrijder van een volk’ past perfect bij het verhaal van Constant Lievens. Dankzij de pater vormen de mensen in Ranchi nu een volk”, aldus Geryl. Een eerste exemplaar van het boekje werd overhandigd aan de weduwe van Aimé Vermeersch. De overleden dokter zette zich onder andere in voor het Lievens-Vynckefonds. Het boekje aanschaffen kan door contact op te nemen met Bart Geryl.

“Nu zijn we helemaal zeker dat zijn naam nooit vergeten zal worden”

Modern

Wie nog meer wil te weten komen omtrent het leven en het werk van pater Lievens kan voortaan in de Sint-Martinuskerk terecht. Daar werd een modern museum in het teken van hem ingericht. “25 jaar geleden organiseerden we hier in het kader van het 100-jarig overlijden van Lievens verschillende evenementen. Zo werd er een tentoonstelling samengesteld”, aldus conservator Ludo Hameeuw. Die tentoonstelling kreeg aanvankelijk een plaats in een woning van de familie Lievens. “De interesse was groot, maar de voorbije jaren takelde het gebouw af. We zijn dan ook heel tevreden dat er hier een nieuwe plaats gevonden werd”, aldus Ludo Hameeuw.

Pastoor André Monstrey is alvast heel opgetogen met de tentoonstelling in de kerk. “Twee jaar geleden werd hier al een memoriaal ter ere van pater Lievens geopend. Het vorige museum was wat verouderd en lag afgelegen. Het nieuwe museum is toegankelijker. Ik wil Ludo dan ook heel erg bedanken voor zijn inzet”, aldus de pastoor. (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier