Musea zoeken Unica-poppen, Bissegemse Tine Bruynooghe leent eentje uit

27/10/17 om 13:00 - Bijgewerkt op 26/10/17 om 11:14

De bekende speelgoedpoppen van Unica werden tussen 1923 en 1971 allemaal geboren in Kortrijk. De poppenfabriek was decennialang een belangrijke waarde in de stad. Tine Bruynooghe leent één van haar poppen binnenkort tijdelijk uit aan de Kortrijkse musea. "Deze poppen nemen me terug mee naar mijn kindertijd", zegt de eigenares.

In 1923 begonnen Jeanne Deckmyn en Joseph Verhoye in Kortrijk met de productie van Unica-speelgoedpoppen. Dankzij de kennis en vakmanschap van Duitse poppenmakers groeide Unica uit tot een bekende en succesvolle poppenfabriek. Eerst waren er de poppen in porselein, daarna die in papier-maché en uiteindelijk schakelde de productie over op kunststof. De poppenfabriek in de Minister Vanden Peereboomlaan werd in 1971 volledig verwoest door een hevige brand en dat betekende ook het einde van de poppenproductie. Zoveel jaren later zijn de Kortrijkse musea voor de tentoonstelling 'Mag het wat meer zijn?' op zoek naar originele Unica-poppen.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!