Musea palmen lege winkels in met typisch Kortrijkse eigenschappen

Op de Graanmarkt kan je al even binnenpiepen en een glimp opvangen van wat komt. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

‘Mag het wat meer zijn?’ Onder die noemer strijken de Kortrijkse musea en BuBox neer in tien leegstaande winkelpanden in de binnenstad. Tussen 8 december 2017 en 8 januari 2018 krijgen die vitrines een verrassende, creatieve invulling.

De vzw Stedelijke Musea Kortrijk en BuBox werken voor dit project samen met DIFT Gent. Ieder weekend kan je er ronddwalen in een van de tien kamers. Zo wordt een weefgetouw waaraan verschillende kunstenaars werken, getoond. Je kan ook knikkers laten rollen over de Kortrijkse bruggen, die door de musea en BuBox op schaal werden gebouwd in hout. In een andere kamer is een gigantische stadsboom te zien, waarop je kan ontdekken of je een familieband met de burgemeester of een andere beroemde Kortrijkzaan hebt.

De vzw Stedelijke Musea, Bubox en de stad kortrijk slaan de handen in elkaar voor dit creatief project.
De vzw Stedelijke Musea, Bubox en de stad kortrijk slaan de handen in elkaar voor dit creatief project.© JVGK

Ook de bekende Unica-poppen duiken opnieuw op. Een van mijn favorieten”, verklapt schepen van Cultuur An Vandersteene. Heel wat kamers spelen ook met typisch Kortrijkse eigenschappen of fenomenen. “Er is bijvoorbeeld een spel waarmee je kan testen hoe goed jij het als vlashandelaar zou doen”, aldus Greet Verschatse van Texture.

Volgens de legende is elke Kortrijkzaan bendig, wat zuinig betekent. “En dat wordt perfect geïllustreerd in de kamer ‘Bendig’ waar kunstenaar Jelle Mastenbroek toont wat je met een simpel muntje allemaal kan doen”, duidt Cathérine Baelde van BuBox.

Nog tot 8 december kan je binnengluren in de kiosk ‘Hespenworst’ op de Graanmarkt, naast de Grote Markt in Kortrijk. “Daar zie je de hints naar de inhoud van alle kamers. Het is traditie dat de handelszaken hun etalages en vitrines sfeervol aankleden tijdens de kerstdagen. Wij hebben er tien etalages – eerst lege en nu aangekleed – bijgevoegd”, aldus nog de schepen.

(Foto’s JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier