Moeder en dochter samen op de planken in Moorslede

Lore Gillis en moeder Gerda Vanclooster samen op de planken. (foto JS) © ©2019 Jan STRAGIER
Redactie KW

Gerda Vanclooster en haar dochter Lore Gillis staan binnenkort twee keer samen op de planken met de nieuwe Roeselaarse toneelvereniging De Compagnie. “We hebben altijd gezegd dat dit iets voor ons ma is”, aldus dochter Lore.

De familie Gillis uit de Diepestraat in Moorslede is gebeten door de toneelmicrobe. Dochter Lore, inmiddels 24, volgde als kind dictie aan de Roeselaarse stedelijke academie voor podiumkunsten (STAP). “Na enkele jaren dictie schakelde ik over op toneel. Dat heb ik tot mijn achttiende heel graag gedaan.” Door haar studies stopte Lore met les volgen aan het STAP. Enkele jaren geleden was ze wel nog te zien tijdens de voorstelling ‘De kleine, Grote oorlog’, een organisatie van Curieus.

Ondertussen had moeder Gerda beslist om ook les te volgen aan het STAP. “We hadden altijd gezegd: ‘ma, dat is echt iets voor jou'”, vertelt Lore.

Enkel vrouwen bij De Compagnie

Gerda volgde de voorbije zes jaren les aan de Roeselaarse academie. “Ik had het er onmiddellijk naar mijn zin. Ik hield er vroeger al van om tijdens mijn schoolperiode toneel te spelen. In de academie voelde ik onmiddellijk de klik. Er ontstond ook een leuke vriendengroep onder de klasgenoten.”

Na zes jaar kwam er een einde aan de opleiding. “Iedere maandagavond volgden we er les. Plots leek er een einde aan te komen. Dat vonden we jammer. Daarom besloten we met enkele cursisten de nieuwe vereniging ‘De Compagnie’ op te richten.”

De Compagnie wil elk jaar een stuk op de planken brengen. Oefenen doet men nog steeds op maandagavond, de avond waarop de voorbije jaren les werd gevolgd. Toen Gerda na een repetitie thuis kwam, vertelde ze enthousiast over het stuk dat ze binnen een maand op de planken brengen. “Ma vroeg me of ik ook wou aansluiten. Ik zegde toe omdat het kriebelde om opnieuw toneel te spelen. Ik voelde me onmiddellijk thuis bij De Compagnie”, vertelt Lore.

De voorbije maanden werd volop gerepeteerd voor ‘Het huis van Bernarda Alba’, een tragedie doorspekt met luchtigere passages. In het stuk speelt Gerda de moeder van vijf dochters. “Onze toneelvereniging bestaat enkel uit vrouwen. Het stuk past dan ook heel goed bij De Compagnie.”

We spelen wellicht twee keer voor een goedgevulde zaal. Ik zal heel zenuwachtig zijn

Voor Gerda en dochter Lore is het nu aftellen naar 7 juni. Dan staat de Compagnie op het podium van de kleine zaal in De Spil. Een week later wordt dezelfde voorstelling in GC De Bunder in Moorslede gebracht. “Ik zal wellicht heel zenuwachtig zijn. De voorbije jaren speelden we tijdens de opleiding al vaker een toneelstuk. Dat was echter altijd voor een jury. Nu zullen we wellicht twee keer voor een goed gevulde zaal spelen. Mijn man Ward is alvast onze voorstelling enorm aan het promoten”, aldus Gerda.

Ondanks die zenuwen hebben moeder en dochter veel vertrouwen in elkaars toneeltalent. “Ik heb nog geen moment spijt gehad dat ik ma aanmoedigde om zich aan te sluiten bij de STAP. Haar taalgebruik en haar manier van spelen zijn dik in orde”, lacht Lore. Ook moeder Gerda heeft lovende woorden voor haar dochter. “Ze speelt heel naturel.”

Gratis tickets

Wie de acht vrouwen van De Compagnie, allemaal oud-leerlingen van de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten in Roeselare, aan het werk wil zien, kan er bij zijn op 7 en 14 juni. Kaarten zijn gratis, maar moeten wel vooraf besteld worden. Dat kan via de Spil in Roeselare of de cultuurdienst in Moorslede. De opbrengst van de drankenverkoop in Moorslede gaat naar een regionaal project van natuurvereniging Natuurpunt. (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier