Michel Kemp van bekende Oostendse boekhandel Corman overleden

Michel Kemp maakte van boekhandel Corman een literair monument in Oostende. © ML
Hannes Hosten

In de nacht van zondag op maandag is Michel Kemp (70) overleden, de man die de unieke boekhandel Corman heropstartte en er een literair monument van maakte.

De boekhandel Corman, gevestigd in de Wittenonnenstraat, was in december 2017 overgenomen door Valérie Kemp, de dochter van Michel. De zaak werd in 1926 opgericht in de Adolf Buylstraat door journalist en wereldreiziger Mathieu Corman en groeide heel snel uit tot een begrip in de literaire wereld. Zelfs Albert Einstein, filosoof Jean-Paul Sartre en schrijfster Simone de Beauvoir kwamen er over de vloer.

Vriend van de familie

Mathieu Corman stapte in 1975 uit het leven, de zaak ging door tot in 1986. In december 1996 startte Michel Kemp de zaak weer op op de huidige locatie in de Wittenonnenstraat. Hij had daarvoor een verzekeringskantoor uitgebaat, maar wou zich na het stopzetten daarvan aan de boeken wijden. Michel Kemp was een groot boekenliefhebber, maar ook vriend van de familie Corman. Zijn vader nam destijds de boekhouding van de zaak en de afhandeling van de sluiting op zich.

Corman heeft ruwweg geschat zo’n 25.000 titels voorradig. Ooit kon Mathieu Corman pronken met drukken in de meeste Europese talen. Vandaag stapelen de boeken zich nog altijd in het Nederlands, Frans, Duits en Engels. “Maar we proberen de filosofie van de stichter in ere te houden dat je bij Corman alles kunt vinden”, luidt het.

Stofwikkels

Corman is een wat ouderwetse boekhandel, waar elk boek ingepakt wordt in een stofwikkel en je ook telkens een bladwijzer mee krijgt. De tekening op de stofwikkels en bladwijzers is legendarisch: blauw op wit klauwen twee onbestemde wilde beesten op hun achterste poten naar de onbereikbare reuzenkop van een ander ongedefinieerd fabelbeest. De zaak werd weer een culturele aantrekkingspool in Oostende en Michel Kemp organiseerde er ook regelmatig literaire activiteiten.

Michel Kemp werd 70 jaar. Hij was al een tijd ziek.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier