Mia Lammertyn uit Knokke in Hotel Römantiek: “In mijn hart ben ik jong gebleven”

Mia Lammertyn: "Omdat ik niet meer gekwetst wil worden, bouw ik snel muurtjes rond mij." © DM
Redactie KW

Of Mia Lammertyn een nieuwe cupido vindt en de liefde opnieuw laat openbloeien, zie je vanaf woensdag 30 januari gedurende acht afleveringen in Hotel Römantiek op Vier. De Knokke-Heistse ging met ons rond tafel en vertelde ongegeneerd het geweldige verhaal van haar leven. Alvast één conclusie: Mia Lammertyn is een intelligente vrouw die nog jong van hart is!

Het minste wat je kan zeggen is dat Mia Lammertyn uitgebreid de tijd nam om samen met ons terug te kijken op wat ze meemaakte: haar anekdotes, meevallers en tegenslagen, vreugde en verdriet. Een boeiende levensreis en een verrijkende ervaring samen met de 71-jarige Eeklose die door een onverwachte en pijnlijke scheiding achttien jaar geleden de weg naar de kust vond.

“Ik was het derde kind in een rij van tien. Mijn papa was verzekeringsagent en mijn moeder huisvrouw. Ik liep school in het college ten Doorn in Eeklo en later in Antwerpen waar ik handelscorrespondentie en verkoop volgde. Op mijn 17de werd mijn vader het slachtoffer van een zware hartaanval waardoor ik mijn studies moest afbreken en voor mijn jongere broers en zusters zorgen”, aldus Mia Lammertyn die op haar 19de betoverd werd door de liefde. “Freddy was beroepsmilitair. We huwden, verhuisden naar Duitsland waar onze dochters Karla en Inge geboren werden. Omdat mijn man niet wilde dat ze in Duitsland naar school moesten, vroeg hij mutatie waardoor we terug in Eeklo terecht kwamen.”

Voor Mia braken aangename jaren aan waarbij ze één van haar sterke punten ontdekte: verkopen! “Bij de firma Buyck op de Eeklose Grote Markt werd ik gerante in een zaak van maroquinerie en chemiserie. Na een aantal jaar kreeg ik de kans om de winkel op zelfstandige basis over te nemen. Voor mij was het de max: aankopen en verkopen”, aldus Mia die met haar zaak van de Markt naar de Molenstraat verhuisde. “We konden er een huis kopen en verbouwen waarvan de aflossing minder was dan de huur die we op de Markt betaalden.”

Couture Printemps

Na 22 jaar gingen Mia en Freddy uit mekaar. “Over de oorzaak van de breuk wil ik niets kwijt in de krant. Maar ik kan je meegeven dat mijn dochters blij waren en dat mijn familie me vertelde dat ik de stap al vroeger had moeten zetten. Mijn verwerkingsproces duurde meer dan vier jaar”, aldus Mia Lammertyn die haar zelfstandige zaak stopzette en bij Couture Printemps in Knokke werk vond. “Het was een schitterende periode. We werkten met een prachtige collectie. Er kwam veel mooi volk dat we van kop tot teen konden kleden. Ik kon er mijn hartje helemaal ophalen.”

Ik kan niet alleen zijn. Ik heb gezelschap nodig, nood aan een goeie babbel

Mia Lammertyn vond troost in haar uitdagende job en nam tenslotte ook in de liefde een nieuwe start. “Ik leerde in Eeklo mijn tweede man kennen. Lievin was tien jaar ouder. Hij was een levendig man met heel wat sociale contacten.”

Mia moest ervaren dat ook aan mooie liedjes een eind komt. Na zeven jaar volgde een scheiding. “Mijn geld was op en ik moest onverwacht opkrassen! Ik heb er dubbel zo lang over gedaan om mijn tweede scheiding te verteren omdat Lievin de liefde van mijn leven was. Ik ontvluchtte Eeklo en trok naar Knokke-Heist. Knokke voelde voor mij vertrouwd: ik kwam er met mijn ouders, met mijn kinderen, had er een job”, aldus Mia die na 18 jaar later nog altijd single is.

Geloof in de liefde

“Omdat ik niet meer gekwetst wil worden, bouw ik snel muurtjes rond mij”, zegt Mia die ondanks haar twee echtscheidingen blijft geloven in de liefde. “Ik heb veel steun aan mijn twee kinderen en vier kleinkinderen maar er blijft een leegte. Ik kan niet alleen zijn. Ik heb gezelschap nodig, nood aan een goeie babbel”, aldus Mia die zich in Knokke-Heist sociaal engageerde.

“Ik deed vrijwilligerswerk bij AZ Zezno, bij Spelotheek De Wip, ik deed naschoolse opvang, huiswerkbegeleiding…Ik was voorzitter van Groen Plus en verder wandel en fiets ik veel. Als ik ergens naartoe ga, kijk ik dikwijls zoekend rond: zit er voor mij een geschikte kandidaat tussen? Ik was tevreden dat mijn kleindochter mij inschreef voor Hotel Römantiek. Want ik geloof nog in de liefde. In mijn hart ben ik jong gebleven. Mijn minpunt is dat ik redelijk naïef ben. Ondertussen kruidde ik dat met wat ervaring. Met de jaren kwam de wijsheid. Ik doorzie sneller karakters, de achtergrond van mannen.”

(DM)

Hotel Römantiek loopt vanaf woensdag 30 januari op VIER.