Mi Piace Cantare Bissegem viert feest: “Elke week hartelijk weerzien op repetitie”

We zien de leden van koor Mi Piace Cantare, dat voortkwam uit het Wijkscentrum in Bissegem. © EDB
Redactie KW

Zanggroep Mi Piace Cantare, Italiaans voor ‘ik hou van zingen’, vierde haar Sint-Ceciliafeest. De leden zijn tussen de zestig en de negentig jaar. “De onderliggende gedachte bij de oprichting was aandacht voor werken met het geheugen”, zegt dirigent Roland Laperre.

Na een oproep voor het oprichten van een koor die kwam van uit het Wijkcentrum in Bissegem werd zanggroep Mi Piace Cantare opgericht in oktober 2011. “De onderliggende gedachte bij de oprichting was aandacht voor werken met het geheugen, zingen van oude en nieuwe liederen en een stukje dynamiek en verwerking bijbrengen”, stelt dirigent Roland Laperre (75). Roland is de vroegere orgelist van de Sint-Hilariuskerk van Wevelgem. Hij woont ook met zijn partner Jo Houthaeve in Wevelgem en Roland dirigeert tevens het Hilariuskoor in Wevelgem en het Sint-Brixiuskoor in Marke. In al die koren zingt ook zijn partner Jo.

De liederenkrans

“We begonnen met een oud boekje ‘de liederenkrans’ en vonden daar ons kernwijsje: ‘ik jeune mi daarin’, een tekst van Guido Gezelle, gecomponeerd door Remi Ghesquière, de koster van de Onze-Lieve-Vrouwekerk waar Gezelle priester was. We zochten vertalingen voor de titel van dit lied, en kwamen van het West-Vlaamse ‘ik jeune mi daarin’ tot ‘ik hou van zingen’ dat in het Italiaans ‘Mi Piace Cantare‘ betekent. Zo kreeg ons koor een naam.”

De groep startte met vijf leden en accordeonist en koorleider Roland en groeide intussen uit tot een groep van 25 enthousiaste, elkaar inspirerende en animerende koorleden die er veel voor over hebben om een solide groep zingende mensen te worden met en voor elkaar. De leden zijn tussen de zestig en de negentig jaar. “Hoe oud we ook zijn, het is elke week een hartelijk weerzien op onze repetitie op donderdagvoormiddag. Dan krijgen we in het wijkcentrum van 10 uur tot 11.30 uur een gratis repeteerruimte ter beschikking”, zegt Roland.

Woonzorgcentra

Het koor heeft een gevarieerd repertorium van meertalige oude en nieuwe liederen en wordt vaak voor een optreden gevraagd in woonzorgcentra. Op optredens wordt er gewoonlijk gretig meegezongen met herkenbare liederen. “We kwamen al op verschillende plaatsen, van het Kortrijkse tot aan de kust, maar we beperken wel onze optredens tot één keer per maand“, besluit Roland Laperre. (EDB)