Metalband Turbowarriors uit Heuvelland plots met vier

We zien Jorg Vandamme, Jonas Vandamme, Nico Vedts en Stijn Vanbrabant. (foto TOGH)
Redactie KW

De gebroeders Jonas en Jorg Vandamme van metalband Turbowarrior of Steel (TWOS) zaten even met de handen in het haar toen bassist Gianni Vuylsteker in september de groep verliet, maar met Nico Vedts, tevens lid van punklegende Belgian Asociality, en Stijn Vanbrabant komen ze in volle glorie terug. In april staat er al een Europese tournee op de planning.

Turbowarrior of Steel bestaat al sinds 2013 en speelt naar eigen zeggen ‘crossover partytrash’. De groep bestond oorspronkelijk uit met Jonas Vandamme (gitaar en zang), Jorg Vandamme (drums) – broers uit Kemmel – en Gianni Vuylsteker (bas), maar in september besloot deze laatste de band te verlaten. “We hebben machtige dingen gedaan, drie albums uitgebracht, veel optredens gedaan…”, vertelt Jonas Vandamme. “Dat vraagt veel tijd en opofferingen. Het is eigenlijk een way of life. Dat was het ook voor Gianni, maar hij zei dat hij ook iets anders wilde doen met zijn leven. Dat kan ik wel begrijpen doordat hij al op jonge leeftijd er ingerold is. Jorg en ik hebben nog in Gent gezeten als student voor we met de band begonnen. Gianni was al van in het middelbaar in de band.”

Gitarist

“We waren wel even geschrokken van de keuze van Gianni”, vervolgt Jonas. “Maar Jorg en ik hebben nooit overwogen om te stoppen. Gianni is een belangrijk deel van de groep geweest, maar anderzijds bood het ook ruimte voor iets nieuws. Misschien konden we beter worden als band. Het was altijd met drie, zonder dat in vraag te stellen. Nu gaf het de mogelijkheid om na te denken over eventueel een andere zanger of een tweede gitarist.”

Amper enkele weken nadat Gianni zijn afscheid aankondigde vonden Jonas en Jorg al een vervanger, en niet de minste. De 37-jarige Nicolas Vedts speelt ook bas bij de legendarische punkrockband Belgian Asociality, vooral bekend van de culthit ‘Morregen’ uit de jaren negentig. “We waren sowieso van plan om in december opnieuw onze kersttour te doen, waarbij we in alle provincies een optreden geven”, vertelt Jorg. “Er waren een paar gasten waar we aan dachten, maar ik denk dat Nico er met kop en schouders bovenuit stak.”

“Ik ben altijd al Turbowarriorfan geweest, dus voor mij kwam het goed uit dat Gianni vertrokken is”, zegt Nico, die in de omgeving van Brussel woont. “Ik kom dan wel uit Brussel, maar zo ver van de Westhoek is dat ook niet.”

Eind mei zullen we twee keer optreden in Ieper

Daar bleef het echter niet bij, want met Stijn Vanbrabant (28) uit Vlamertinge werd Turbowarrior of Steel zowaar een viertal in plaats van een trio. “Stijn kenden we al langer en hij was ook geïnteresseerd om bij de groep te komen”, vertelt Jonas. “We jamden samen en dat ging goed. Stijn kan zowel bassen als gitaar spelen. Zo hebben we beslist om er een tweede gitarist bij te nemen. De klik is er alvast. Hij is heel gedreven.”

“Ik volg Turbowarrior of Steel al van dag één”, vertelt Stijn. “Ik was erbij toen ze hun allereerste optreden speelden. Toen klonken ze nog helemaal anders. Daarna heb ik bijna alle shows gaan kijken en altijd de fangirl uitgehangen. Toen ik de kans kreeg om de groep te vervoegen heb ik die met beide handen gegrepen.”

Tournee

Afgelopen weekend hadden Jonas, Jorg, Nico en Stijn een intensief repetitieweekend in de Lockedyze in Kemmel en de Vort’n Vis in Ieper. Op vrijdag 22 maart spelen ze immers voor het eerst met z’n vieren op de pre-party van Oilst Omploft in Aalst. “We kijken er enorm naar uit”, zegt Jonas. “Met vier is de klank van Turbowarrior of Steel nog overtuigender. Het zijn echt goede muzikanten die de groep versterken. Binnenkort volgt er ook een tournee met onze Braziliaanse vrienden van Woslom, met wie we in november 2017 al eens twee weken door Brazilië reisden. Het wordt wel intensief: veertien shows in twee weken in Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië en Zwitserland.”

Ook in Ieper is de groep binnenkort in de nieuwe bezetting aan het werk te zien. “Eind mei staan we dan twee opeenvolgende weken op het podium in Ieper, tijdens Schurftfest en ’30 Years of Vort’n Vis’. In de herfst hebben we plannen voor een nieuwe Europese tournee met de Indonesische band Jeruji”, besluit Jorg.

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier