Mathias Goethals uit Roeselare toont vanavond zijn kunsten in Belgium’s Got Talent

Mathias Goethals in actie tijdens de audities van Belgium's Got Talent. (Foto VTM) © Belgium's Got Talent
Peter Soete

De 20-jarige Mathias Goethals maakt deze week zijn opwachting in Belgium’s Got Talent. De gymnast wil eerst de juryleden van BGT imponeren en wil dan over afzienbare tijd de mensen van Cirque du Soleil overtuigen.

Mathias Goethals werd 20 jaar geleden in Roeselare geboren als zoon van Mieke Vynck en Windy Goethals. Mathias groeide op in Schiervelde, liep school in VISO Roeselare en maakte de twee laatste jaren van zijn humaniora af in Brugge waar hij de afdeling Sport volgde met als specialisatie Gymnastiek. Nu is de jongeman halftijds horecamedewerker in het STAMcafé in Gent maar hij is ook gymnastiektrainer en dansleraar.

Twee uur in wagen

“Toen ik acht jaar was, ben ik zoals veel jongeren gestart bij Flink en Fris. Ik ben relatief snel veranderd van club: eerst naar Wevelgem, dan naar Aalst en nu ben ik ingeschreven in een turnclub in Merelbeke. Daar ben ik ook trainer, net als in een club in Zwijnaarde. En ik geef ook nog dansles in Brugge. Ik ben iedere dag in Gent maar ik woon nog steeds in Roeselare en rij iedere dag een uur op en een uur af. Het is een druk leven, ja (lacht).”

“Enkele vrienden hadden mij al enkele keren gezegd dat ik moest meedoen aan Belgium’s Got Talent. Ik voelde echter niet een onmiddellijke verbondenheid met dat programma, ik vroeg mij af of ik daar zou in thuishoren. Uiteindelijk liet ik mij overhalen en daar heb ik geen spijt van gehad. Je leert er optreden voor een publiek, je krijgt er misschien naambekendheid door en hopelijk komen er optredens uit voort.”

Zo lang mogelijk

“Mijn eerste act was redelijk basic: ik wilde de juryleden overtuigen om mij in de auditieronde door te laten naar de volgende ronde maar ik mocht natuurlijk nog niet alles uit de kast halen. Ik gokte er op om de shownummers te sparen voor de studioshows. Je moet de jury immers ronde na ronde overtuigen om je zo lang mogelijk mee te nemen in de show. Of het gelukt is? De juryleden reageerden enthousiast maar om het uiteindelijke resultaat te weten moet je kijken naar de auditieronde op VTM (lacht). Ik heb me in ieder geval geamuseerd, het was een heel lange dag maar we werden goed opgevangen en het was een toffe bende.”

Grote droom

“Technisch is mijn turnen onder controle maar ik wil mijn gymnastiek combineren met circusacrobatiek. Ik ben al heel lang met handbalans en luchtacrobatie bezig en dat leer ik allemaal zelf. Ik heb daar geen trainers voor. Het blijft mijn grote droom om deel uit te maken van het prestigieuze Cirque du Soleil.”

“Anderhalf jaar geleden heb ik in Londen al eens audities gedaan bij Cirque du Soleil maar ik was er nog niet klaar voor. Het is op zich niet makkelijk om bij Cirque du Soleil aan de slag te geraken. Je moet eerst online audities doen en pas als men oordeelt dat je technisch vaardig genoeg bent, word je uitgenodigd om een live auditie te doen. Is die ook geslaagd dan worden je gegevens in een database opgeslagen en contacteert men je wanneer een plaats vrij komt voor iemand met jouw profiel. Dan volgt een heel intensieve opleiding in Montreal Canada vooraleer je ook effectief deel kan uitmaken van een show.”

Lat hoger

“Nu staan alle beslissingen die ik maak in het teken van mijn uiteindelijke doel: Cirque du Soleil. Men gaf mij de raad om nog een hogere moeilijkheidsgraad te halen in tumbling en daar train ik al een jaar zeer intens op. Gemiddeld kom ik nu aan meer dan 15 uur training per week. Ook het showaspect wil ik meer onder de knie hebben en daar kan BGT toe helpen. Ik hoop om zo meer artistieke ervaring op te doen en tips en tricks te leren van mensen die dagelijks te maken hebben met de showbusiness.”

Belgium’s Got Talent, vrijdag 23 maart om 20.35 uur op VTM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier