Marc Vanwijnsberghe schrijft zijn levensverhaal neer in een boek ‘Doorbijten’

Marc Vanwijnsberghe stelt zijn boek 'Doorbijten' voor: "Het is gebaseerd op waargebeurde feiten." (Foto SB) © (Foto SB)
Redactie KW

“Regelmatig flink aangespoord door mijn dochter Nele ben ik vanaf begin 2017 aan mijn eigen levensverhaal beginnen schrijven”, zegt Marc Vanwijnsberghe. Dat resulteerde uiteindelijk in zijn debuutroman ‘Doorbijten’.

Marc Vanwijnsberghe werd in 1941 geboren in Deerlijk en een vlotte verteller. “Ik was amper vier jaar toen het noodlot keihard toesloeg. Ik verloor mijn beide ouders kort na elkaar door ziekte. Samen met mijn drie broers en vier zusters, van heinde en verre gekend als ‘de kinders Vanwijnsberghe’ moesten we in erg moeilijke, zeg maar armoedige omstandigheden leven en overleven.”

“Op onze voor acht kinderen veel te kleine (keuter)boerderij van vier hectare langs een landelijke grindweg in Deerlijk heb ik in mijn kinder- en jeugdjaren zoveel meegemaakt en kattenkwaad uitgestoken dat het neerschrijven van al die mooie en ook minder mooie ervaringen er eens moest van komen.”

Bij het ochtendgloren

“Aan vele vrienden en kennissen heb ik vaak veel en uitgebreid verteld over wat we als kroostrijk en diep christelijk gezin zonder ouderlijk gezag en bescherming hebben meegemaakt. Ook zij hebben me aangespoord om het zoveel mogelijk neer te schrijven”, gaat Marc verder.

“Het is uiteindelijk een flink boek van 473 pagina’s geworden waarin een vijftigtal bij het verhaal horende foto’s verwerkt zijn. Het boek werd vooral geschreven in de stille morgenuren van 6 tot 8.”

“Het boek is grotendeels autobiografisch, gebaseerd op waargebeurde feiten en gelardeerd met veel humor, veel zelfkennis en een vleugje fantasie.”

Met vleugje humor

Doorbijten is chronologisch opgebouwd: eerst mijn kinder- en jeugdjaren, daarna de periode van mijn middelbare en hogere studies, waar de kerkelijke overheid in mijn plaats had beslist dat ik priester van het bisdom of pater oblaat of scheutist zou worden. “In een grote katholieke (boeren)familie moest er in die tijd minstens één non of priester worden om te werken op Gods akker en bijhorende wijngaard”, grapt Marc. “Ze hadden mij voor uitgekozen, maar het heeft anders uitgepakt en ik dat heb met veel plezier beschreven.”

“Voor veel 65-plussers zullen er ongetwijfeld veel herkenbare situaties uit hun eigen kinder- en jeugdjaren in zitten, die ik ludiek en verhalend heb beschreven”, vertelt de auteur geamuseerd. “Het leven zoals het was in een groot gezin, elk lid met haar of zijn wensen en dromen, op een te kleine, aftandse boerderij te lande.”

“Hier en daar heb ik ook voor situaties, uitdrukkingen, gebruiksvoorwerpen, (landbouw)werktuigen enz… bekende en vaak ondergesneeuwde West-Vlaamse woorden en passages gebruikt, die cursief afgedrukt werden. Ze geven een volkse, erg genietbare, nostalgische toets aan het boek. Bij veel beschreven fragmenten zal de lezer een glimlach niet kunnen onderdrukken”, lacht Marc fijntjes.

“Voor sommige feiten en gebeurtenissen heb ik heel diep in mijn geheugen moeten graven, andere zijn me levendig bijgebleven ,mede dankzij mijn fotografisch geheugen” gaat de auteur verder.

Carrière en liefde

“Ik bewaar de beste herinneringen aan de vele mensen uit het verhaal. We hebben samen lief en leed gedeeld. Het boek is daar een duurzame en blijvende getuige van. “

“Verder heb ik ook veel aandacht besteed aan mijn professioneel leven, dat zich bijna uitsluitend in het PMS-centrum (nu Centrum voor Leerlingen Begeleiding) in Izegem heeft afgespeeld. Dat paste perfect bij mijn opleiding als maatschappelijk assistent, aangevuld met een cursus aan het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen.”

“Uiteraard heb ik nogal wat bladzijden besteed aan de tijd dat ik te vrijen ging en trouwde met Kris Lapere, die ondertussen al bijna 55 jaar mijn onvervangbare levensgezellin is”, glundert Marc heel tevreden.

“En tenslotte kon mijn engagement in vele takken van het verenigingsleven niet achterwege blijven”, voegt hij er nog aan toe. “Ikzelf heb bij het schrijven veel binnenpretjes gehad en hier en daar nog een traantje weggepinkt. Het was een flinke karwei maar ik heb niet alleen mijn hele leven, maar nu ook met dit boek doorgebeten”, besluit Marc met een vette knipoog.

Praktische info

‘Doorbijten’ is de debuutroman van Marc Vanwijnsberghe. Het bevat 473 pagina met vijftig bij het verhaal passende foto’s. Het boek ligt nog niet in de boekhandel en is voorlopig alleen bij de auteur zelf te koop. (AD)

Het boek kost 24 euro, eventueel met 6 euro verzendingskosten. Bestellen kan men doen bij Marc Vanwijnsberghe, Kortrijksestraat 1A – bus 2, Rumbeke, (051) 20 34 70 of via marc.vanwijnsberghe@skynet.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier