Maaike Cafmeyer neemt Gouden Feniks in ontvangst

24/03/18 om 16:54 - Bijgewerkt om 16:57

Zaterdagnamiddag heeft Vriendenkring Kunst Houtland (VKH) in het Torhoutse cultuurcentrum de Brouckere zijn 37ste cultuurprijs Gouden Feniks uitgereikt aan de uit Torhout afkomstige, populaire actrice Maaike Cafmeyer.

Maaike Cafmeyer neemt Gouden Feniks in ontvangst

Centraal Maaike Cafmeyer, hier samen met haar gezin, een VKH-delegatie en enkele prominente genodigden. © Foto JS

De kunsttrofee werd dit jaar gecreëerd door Geert Corneillie uit Roeselare, beter bekend als kunstenaar Kornul. Hij maakte een feniks in keramiek, maar met het uitzicht van brons.

Toespraken door hartsvriendin Mieke en neef Bart Cafmeyer

De uitreikingsplechtigheid werd door een grote groep mensen bijgewoond. Onder hen de partner van Maaike en hun twee dochtertjes. Voorts nog diverse familieleden, een schare vrienden en een aantal van Maaikes collega's uit de theaterwereld, onder wie de eveneens uit Torhout afkomstige Karin Tanghe. Er was tevens een delegatie van het stadsbestuur present met de schepenen Lieselotte Denolf, Rita Dewulf en Annick Vanderspurt.

Tijdens de huldiging werd Maaike toegesproken door onder andere haar hartsvriendin Mieke Dobbels en haar neef Bart Cafmeyer, die bekendheid geniet als acteur, regisseur en woordkunstenaar. Het geheel werd muzikaal opgeluisterd met het betere toetsenwerk. Ter afronding bood de stad de aanwezigen een receptie aan.

Ze verloochent haar West-Vlaamse afkomst nooit

Maaike Cafmeyer, die komende dinsdag 45 jaar wordt, is oorspronkelijk afkomstig uit de Zeeweg in Torhout. Nu woont ze al geruime tijd in Gent. Ze bewijst sinds ettelijke jaren haar acteertalent in de Vlaamse theaterwereld. Haar doorbraak bij het grote publiek kende ze dankzij haar glansrol in de komische tv-serie Het Geslacht De Pauw, aan de zijde van de intussen omstreden Bart De Pauw.

De toekenning van de Gouden Feniks aan de actrice gebeurde unaniem door de raad van bestuur van Vriendenkring Kunst Houtland. Maaike kreeg de cultuurprijs voor haar artistieke verdiensten in de theater-, de film-, de musical- en de tv-wereld. VKH apprecieert bovendien dat ze haar West-Vlaamse afkomst nooit verloochent en graag verwijst naar haar Torhoutse roots.

Ruim twee weken geleden was Maaike nog in de theaterzaal van het cc de Brouckere te zien als actrice in de bejubelde voorstelling Slachtinge van Het Eenzame Westen, vertolkt in het West-Vlaams. De acteurs zijn dat dialect vorig jaar gaan oefenen ten huize van VKH-ondervoorzitter Marc Verkeyn.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!