Lukasgilde Menen stelt nieuwe werken tentoon in De Steiger

De deelnemers aan de paastentoonstelling waren druk in de weer om hun werken op te hangen, maar maakten toch even tijd vrij voor een groepsfoto. © WO
Redactie KW

Van zaterdag 17 tot en met zaterdag 24 maart organiseert de Lukasgilde Menen haar jaarlijkse paastentoonstelling. In cultuurcentrum De Steiger stellen kunstenaars uit diverse disciplines recent werk tentoon. Onder hen ook Dirk Steppe en Ive Hemberg, die zich na jarenlange afwezigheid opnieuw bij de kunstenaarsvereniging aansloten.

Lukasgilde Menen herbergt een aantal kunstenaars uit disciplines als schilder- en tekenkunst, beeldhouwen, houtbewerking, glaskunst, fotografie, keramiek… De gilde organiseert creatieve workshops, atelierbezoeken en educatieve voordrachten voor haar leden. Vorig jaar vierde de vereniging nog haar 40-jarig bestaan met een kunstveiling ten voordele van jongerentoneelgroep Canteclaer en een overzichtstentoonstelling, waar niet enkel de leden maar ook oud-leden de kans kregen om een werk te presenteren.

“Ook wij hebben er toen als voormalig lid een werk tentoongesteld”, vertellen Dirk Steppe (67) en Ive Hemberg (79). “Het is naar aanleiding van die tentoonstelling dat we ons hebben laten overtuigen om terug te keren naar de Lukasgilde. En er zijn nog veel talentrijke oud-leden die zeker mogen terugkeren naar de gilde.”

Tijdgebrek

Ive Hemberg sloot zich eind de jaren zeventig aan bij de Lukasgilde. “Toen moest je nog van Menen zijn, nu zijn kunstenaars uit de ruime regio welkom. Door tijdgebrek ben ik er na twintig jaar uitgestapt. Mijn dochters trouwden, gingen op een appartementje wonen om wat later weer te verhuizen… Ik heb in al die jaren zeker vijf huizen verbouwd.”

Ive schildert met acrylverf: “Dat droogt sneller dan olieverf en bovendien stinkt het niet”, lacht hij. “Ik schilder landschappen, portretten, mooie vrouwen en bloemen. Destijds wou ik graag een kunstrichting volgen, maar mijn ouders wilden niet dat ik de artiest zou uithangen. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en dus ben ik opleidingen gaan volgen aan de academie van Menen: beeldhouwen, houtsnijden, linosnijden, boetseren.”

Zijn werken zijn niet te koop: “Alles blijft binnen de familie. Kunst is altijd een hobby gebleven, schilderen doe ik enkel als ik er zin in heb”, aldus Ive, wiens dochter Maryse als keramiste ook lid is van de Lukasgilde.

Portretten daklozen

Ook Dirk Steppe keerde na lange afwezigheid terug naar de Lukasgilde. Hij studeerde ooit toegepaste kunst en is kunstschilder in bijberoep. “Ook ik zat jarenlang in de verbouwingen en was lange tijd vrachtwagenchauffeur.”

Dirk, wiens dochter Kat behalve regisseur ook een verdienstelijk kunstschilder is, maakt olieverfschilderijen en schildert vooral vrouwen en portretten. “Momenteel maak ik een serie portretten van daklozen en mensen die zwaar geleefd hebben. Mijn nichtje maakt foto’s van die mensen, het enige wat ik van hen weet is hun voornaam.”

Op basis van die foto’s maakt Dirk realistische portretten. “Het zijn geen schoonheden, maar mensen die door het leven getekend zijn. Enkele van die portretten zullen op de expo te bezichtigen zijn”, besluit Dirk.

De kunsttentoonstelling van de Lukasgilde loopt van zaterdag 17 maart tot en met zaterdag 24 maart in CC De Steiger, van maandag tot vrijdag van 14 tot 18 uur en op zaterdag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur. De toegang is gratis. (Carlos Berghman)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier