Luc Vermeulen uit Diksmuide: “Steenhouwen is mijn beroep, beeldhouwen mijn leven”

Luc Vermeulen, bij een van zijn werken in zijn atelier in St.-Jacobskapelle. © Foto ACK
Redactie KW

Op 20 en 21 oktober neemt beeldhouwer Luc Vermeulen deel aan ‘Buren bij Kunstenaars’. Luc woont in Drongen, maar heeft zijn atelier in het landelijke St.-Jacobskapelle.

“Restauratie van beeldhouwwerken en steenhouwen zijn mijn beroep, beeldhouwen mijn hobby, mijn lust en mijn leven”, steekt Luc (52) van wal. “Gedurende tien jaar volgde ik kunstacademie. Ik heb onder andere ook nog geschilderd, maar het is pas toen ik met beeldhouwen begonnen ben dat ik zoiets had van: ‘ja dat is het, dat is mijn ding’. Wat mij bijzonder aantrekt aan het beeldhouwen is het driedimensionaal werken. Dat ligt me meer, het ambachtelijke ook en de aaibaarheid van de steen, het aanvoelden van de materie. Ik werk trouwens enkel en alleen met Europese steen”, legt Luc uit.

Duidelijke beeldtaal

Luc is een bereisd man die de inspiratie voor zijn beelden vaak haalt uit wat hij op verre exotische bestemmingen zag. “Mijn inspiratie komt zowel uit verschillende culturen als uit geschiedenis, de natuur , het dagelijkse leven, de schoonheid … maar ook de vergankelijkheid van het dagelijkse leven. Ik hou van een duidelijke beeldtaal die wordt weerspiegeld in de figuratieve eenvoud van mijn werken”, gaat een enthousiaste Luc verder. “Kunst zit in alle poriën van het leven, in emoties, in situaties, in het opkomen van de zon en evengoed in een fikse regenbui, ons hele zijn ademt kunst wanneer we er maar voor open staan.”

Inspiratie

De herkenbare lijnen, de fijne afwerking, de aardse materie, het organische van de steen maken van de werken van Luc heel warme en tijdloze werken. “Mijn werken zijn multicultureel en veelal met vrouwelijke rondingen, het is eigenlijk zo dat het heel vaak de steen is die me aanspreekt, die me inspiratie geeft ook.”

“Ik stel niet zo vaak tentoon, om de paar jaar eens in de abdij van Drongen, maar dat is het dan. Maar op zaterdag 20 en zondag 21 oktober, tijdens ‘Buren bij kunstenaars’, hou ik hier in St.-Jacobskapelle opendeurdag. Iedereen is welkom op zaterdag van 9.30 tot 12 uur en van 13.30 tot 19 uur. Op zondag mag iedereen binnenlopen vanaf 9 tot 12 uur en vanaf 13.30 tot 16 uur, iedereen is welkom om mijn werken te komen bekijken.”

Een bezoek aan het atelier van Luc kan op de Rellemstraat 3 in St.- Jacobskapelle. Info op www.lucvermeulen.com

(ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier