Luc De Witte uit Pittem brengt het koperensemble De Leiedammers naar de Egemse kerk

Bij De Leiedammers vindt Luc (zittend tweede van links) een uitgelezen kans om op een ontspannen manier met anderen te musiceren. © Jan
Redactie KW

Op zondag 10 maart geeft Luc De Witte, de dirigent van de Pittemse fanfare, samen met het koperensemble De Leiedammers een concert in de Egemse kerk met als titel ‘Spring Fever’. We spraken met hem over deze nieuwe uitdaging.

“Ik zei al een tijdje tegen mijn vrouw: wanneer ik met pensioen ben, wil ik weer wat meer op mijn tuba blazen”, begint Luc De Witte zijn verhaal. “Dat klinkt misschien vreemd voor iemand die bijna dagelijks met muziek bezig is, maar zo onlogisch is dat niet. Binnen de fanfare sta ik als dirigent voor de muzikanten en daarnaast volg ik in functie van mijn taak als dirigent nog driemaal in de week les slagwerk aan de Tieltse muziekschool. Muzikaal kan ik mij nog uitleven binnen het orkest van Koninklijk Koor en Orkest Zanglust en bij de Jet Symphonic Band, beiden uit Tielt, en bij het koperquintet Brassta. Aangezien ik toch ook 15 jaar tubales gevolgd heb, zocht ik een mogelijkheid om wat meer te spelen.”

De Leiedammers

Het is sneller gezegd dan gedaan om een manier te vinden om meer te spelen. “Maar vorig jaar in juni kreeg ik telefoon van iemand van De Leiedammers met de vraag of ik zin had om met hen mee te spelen. Na wat info ingewonnen te hebben, besloot ik op hun verzoek in te gaan.”

We spelen een heel brede waaier aan muziek, gaande van renaissance tot hedendaags, van klassiek tot populair

De Leiedammers vormen een koperensemble van 15 muzikanten en is ontstaan in de schoot van de stedelijke academie van Deinze. “De leden zijn een mix van leerkrachten en oud-leerlingen van de academie, professionele muzikanten en gedreven amateurmusici uit de regio, die onder de leiding staan van Bruno De Busschere, solotrombonist bij het Nationaal Orkest van België. We spelen een heel brede waaier aan muziek, gaande van renaissance tot hedendaags, van klassiek tot populair en dit alles zowel in de originele uitvoeringen als in de vorm van bewerkte stukken.”

Hoog niveau

“Ik moet zeggen dat ik mij hier vrijwel meteen thuis voelde, onder andere door het feit dat, aangezien we eerder projectmatig optreden, er geen druk opgelegd wordt. We spelen zonder dirigent, dus alles moet thuis op eigen houtje ingestudeerd worden. Toch slagen we erin om perfect op elkaar ingespeeld te zijn en elkaar aan te vullen. Omdat iedereen professioneel of semi-professioneel muzikant is, is het niveau uiteraard ook navenant.”

Glaasje cava

“De voorbije maanden groeide bij mij het idee om een concert te organiseren in de Egemse kerk. Het is een mooie locatie en het zou bovendien de eerste keer zijn dat een ensemble van uitsluitend koperblazers naar ons dorp zou komen. De anderen waren ook meteen enthousiast en zo is het concert tot stand gekomen.”

“Ook tijdens het concert zullen we een brede waaier aan muziek brengen en ik kan nu al zeggen dat Bruno De Busschere een duo zal spelen met Geert Verschaeve, een vroegere leerling van hem en een meer dan talentvol trombonist, iets om dus zeker naar uit te kijken. We voorzien dat het concert ongeveer een uur en vijftien minuten zal duren en als verwelkoming is er een glaasje cava.”

(JG)

Het concert vindt plaats op zondag 10 maart om 10.30 uur in de Egemse Sint-Germanuskerk. De toegangsprijs bedraagt 10 euro, maar kinderen en jongeren tot 16 jaar mogen gratis binnen. Kaarten kan je bestellen via lucdewittepittem@hotmail.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier