Lokaal talent centraal op tiende verjaardag Kubox

In 2017 bestaat Kubox tien jaar, de ideale gelegenheid voor een groot feest mét gratis festival. © BRU
Redactie KW

Groot feest, zaterdagavond in Kubox in Kuurne. Het culturele hart van de gemeente viert er haar tiende verjaardag met heel wat lokaal talent. Steward Tom Vanooteghem is een van de vrijwilligers die er van dag één bij was. “Het grootste evenement hier? Ik denk meteen aan JobRock”, glimlacht hij.

“In de jaren 80 en 90 kregen heel wat steden en gemeenten overal in Vlaanderen een eigen cultuurcentrum, maar in Kuurne was er amper ruimte om een groot evenement te organiseren“, keert huidig burgemeester Francis Benoit (CD&V) terug in de tijd. Hij was als schepen van Cultuur toen een van de trekkers voor een grote polyvalente zaal. “Met behulp van Europese middelen konden we in 2006 eindelijk die eerste steen leggen.”

Sinds de opening, dit jaar exact tien jaar geleden, passeerden heel wat grote namen de revue. “Denk maar aan Bart Peeters bijvoorbeeld. Maar ook The Scene, De Nieuwe Snaar, Will Tura, Gabriel Ríos en heel recent nog 10CC”, vertelt Saraï Sabbe van de Vrijetijdsdienst. “Dat die grote concerten, maar evengoed de lokale initiatieven telkens op heel veel publiek kunnen rekenen, toont de noodzaak van onze Kubox aan.” De zaal aan de Kattestraat kende heel wat toepassingen: van culturele voorstellingen over beurzen en eetfestijnen tot de start- en aankomstplaats van tal van fiets- en wandeltochten.

Zoektocht naar naam

Kubox groeide ondertussen uit tot een begrip, maar een goede naam vinden was volgens Saraï destijds een moeilijke opgave. “Men dacht in eerste instantie aan ‘Culturele Boomgaard’ of ‘Vaernewijkbeke’. In het begin werd de zaal zelfs simpelweg ‘de polyvalente zaal aan de renbaan’ genoemd. Plots kwam Francis met ‘Kubox’ aandraven, toepasselijk als je naar de vorm van de zaal kijkt.”

“Leuk om bekende namen te mogen begeleiden” – steward Tom Vanooteghem

Tom Vanooteghem is een van de vrijwilligers van het eerste uur. Als steward staat hij bij evenementen mee in voor de veiligheid en het vlotte verloop. “Kubox is in mijn ogen een heel aangename zaal om te werken”, vertelt hij. “Grote problemen heb ik hier nog niet gehad. Bij een vechtpartij kunnen we meestal bemiddelend tussenbeide komen. En gelukkig zijn die strubbelingen de laatste jaren sterk afgenomen.”

Musicalsterren

“Het leuke is dat je als steward ook meermaals de kans krijgt om bekende artiesten te ontmoeten en te begeleiden. Toch altijd een beetje spannend”, glimlacht Tom. “Het grootste evenement dat ik mocht meemaken? Ik denk spontaan aan JobRock. Dat is hier elke keer een belevenis op zich.”

Om de tiende verjaardag van Kubox te vieren, organiseert de Vrijetijdsdienst zaterdag een groot gratis festival. Op de affiche heel wat lokaal talent met de eigen Shana Pieters, bekend van de musical The Rocky Horror Show en de jonge Emile Vanooteghem die eerder dit jaar deel uitmaakte van de Ketnet-musical Unidamu. Zij brengen elk een nummer met de Kuurnse harmonie Moed en Vlijt. Ook Dance-Control, Brassaholic en het opzwepende Soul XL Avenue geven zaterdag het beste van zichzelf.

Na de optredens kiest elke gemeenteraadsfractie iemand uit de eigen rangen om plaatjes te draaien op een stevige afterparty. “We willen van deze gelegenheid ook gebruik maken om alle Kuurnse vrijwilligers uit te nodigen en hen bedanken met een drankje“, besluit Francis Benoit. (BRU)

Meer info en het volledige programma via www.kuurne.be/tienjaarkubox

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier