Lieven dirigeert al 20 jaar De Verenigde Vrienden in Staden

(Foto JCR) © (Foto JCR)
Redactie KW

Lieven Snauwaert is dit jaar exact 20 jaar dirigent van het jeugdensemble van harmonie De Verenigde Vrienden. Hij denkt nog lang niet aan stoppen. “Muziek is een passie en zo lang de klik er is, ga ik door.”

Lieven (52) is na twee decennia aan het hoofd van het jeugdensemble van harmonie De Verenigde Vrienden nog lang niet van plan te stoppen. “Muziek is een passie. Ik begon als gastje van 11 jaar bij de harmonie in Lendelede als klarinetspeler. Na mijn huwelijk in 1990 verhuisde ik naar Staden. Het jaar daarna werd ik lid van De Verenigde Vrienden. Ik was in Lendelede bestuurslid van de harmonie en trad ook in Staden tot het bestuur toe. Tot op heden ben ik ondervoorzitter en spelend lid van De Verenigde Vrienden. Toen Marc Herman, toenmalig dirigent van de jeugdharmonie, in 1998 aangaf te willen stoppen nam ik zijn taak over.”

Jeugddirigent

Lieven, in het dagelijks leven consultant in kwaliteitszorg, heeft in zijn vrije tijd de handen vol met muziek. “Ik was gedurende acht jaar ook jeugddirigent bij de fanfare in Zonnebeke”, weet Lieven. “Mijn schoonbroer is lid van de Zonnebeekse fanfare en vroeg me of ik niemand kende die de functie van jeugddirigent op zich wou nemen. Ondertussen heb ik het jeugddirigentschap in Zonnebeke aan iemand anders toevertrouwd.” De weekends zagen er voor Lieven dan ook al behoorlijk zwaar uit. “Op vrijdagavond was er repetitie met de harmonie in Staden”, legt Lieven uit. “Op zaterdagvoormiddag was er repetitie met het jeugdmuziek in Zonnebeke. Op zondagvoormiddag trok ik dan weer naar de repetitie van de jeugdharmonie in Staden.” De Stadense jeugdharmonie telt momenteel 17 leden. “Nieuwe leden aantrekken is niet makkelijk, maar het lukt wel. Daartoe organiseren we jaarlijks een instaprepetitie voor tweedejaarsleerlingen ‘instrument’ uit de muziekschool. Dit jaar vindt die instaprepetitie plaats op zondag 3 juni. Jongeren kunnen de repetitie gewoon bijwonen of zelf tussen de muzikanten plaatsnemen en meespelen.”

Opvolging

“Dat komt concreet neer op goed 40 à 45 zondagvoormiddagen per jaar”, vertelt Lieven. “Daarnaast moet je uiteraard ook op concerten present zijn.” Lieven is evenwel nog niet onmiddellijk van plan om te stoppen als jeugddirigent. “Zolang de klik er is met mijn jonge muzikanten ga ik door”, aldus Lieven. “Overigens kan ik er al eens een weekendje tussenuit knijpen. Carola D’Hondt, een jong bestuurslid, neemt mijn taak over als ik eens een weekendje weg wil met mijn echtgenote. De opvolging is dus verzekerd.”

(BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier