Lieve Hutsebaut neemt deel aan het tv-programma ‘Speel het hard’

Lieve Hutsebaut: "Naast de pianolessen die ik volg, oefen ik thuis nog elke dag minstens drie uur." (Foto MD)
Redactie KW

Eén van de kandidaten voor het tv-programma ‘Speel het hard’ is niemand minder dan de Poperingse muzikale duizendpoot Lieve Hutsebaut. “Geselecteerd worden als één van de tien kandidaten zou mijn grote droom waarmaken. De betekenis van dat woord ‘hard’ is me de voorbije weken erg duidelijk geworden. Ik oefen me te pletter en doe ook mijn uiterste best om mezelf te promoten in eigen streek en stemmen binnen te halen”, aldus Lieve.

Musicologe Lieve Hutsebaut, echtgenote van Johan Lefever en mama van Aagje, is al haar hele leven gepassioneerd door muziek. “Ik groeide op in Aalst, in een gezin van zeven kinderen. We vormden één grote, zingende familie”, schetst Lieve, die in de Switch Road woont. “Op mijn achtste volgde ik er mijn eerste pianolesjes en ik had het geluk om jarenlang les te mogen krijgen van Paul Van Nieuwenborgh, een enorm getalenteerde pianoleerkracht. Hij was trouwens ook mijn inspiratiebron voor mijn latere studiekeuze van musicologie. Een veiligere keuze die meer zekerheid bood dan het conservatorium, volgens mijn ouders. Achteraf beschouwd ben ik zelf ook tevreden met deze keuze.”

Nieuwe uitlaatklep

“Na mijn universitaire studies richtte ik zelf een kinderkoor op en gaf ik vijftien jaar lang het vak muzikale opvoeding aan de Pedagogische Hogeschool in Aalst. Een kinderdroom die uitkwam, en die ik niet zonder spijt in het hart moest opgeven toen ik Johan ontmoette en de liefde mij naar Poperinge bracht. Die eerste jaren in Poperinge zijn wennen geweest, zeker omdat ik in die periode twee zussen verloor aan kanker“, aldus nog Lieve. “Vijftien jaar geleden richtten mijn man en ik het studiebegeleidingscentrum Eglantier op, waar kinderen en jonge studenten leermethodisch sneller leren studeren. Ook bij het ontstaan van het Poperingse jongerenkoor Hopchora was ik er, samen met Bart Wemaere, van het eerste uur bij. Tot twee jaar geleden gaf ik daarnaast ook de vakken muzikale opvoeding en geschiedenis in de Pleinschool in Kortrijk.”

“Ik toets graag mijn grenzen af en mijn gedrevenheid is groot”

Toen groeide bij Lieve stilaan de ruimte en de behoefte om een nieuwe uitlaatklep te vinden en weer iets naar de buitenwereld toe te ondernemen op de piano. Lieve: “De ideale gelegenheid voor mij om de CypriaNoot op poten te zetten, een cultuurvereniging voor en door pianisten. We organiseerden al een reeks huiskamerconcerten. In november 2017 organiseerden we zelfs een Rode Neuzen Concert, waarbij de opbrengst integraal uitging naar het psychisch welbevinden van jongeren.”

Online wedstrijdluik

Tijdens ons gesprek wordt algauw duidelijk dat Lieve een heel ondernemend persoon is, voor wie geen uitdaging te veel is. Een doorzetter. “Ik toets graag mijn grenzen af en mijn gedrevenheid en positieve ingesteldheid zijn groot”, beaamt Lieve. “Twee weken geleden kreeg ik een link naar het Canvasprogramma ‘Speel het hard’ binnen in mijn mailbox. In navolging van het tv-programma ‘Thomas speelt het hard’ met Thomas Vanderveken, daagt men nu voor het tweede jaar op rij amateur-muzikanten uit om via een online wedstrijd hun favoriete concerto te spelen. Van alle kandidaten worden er eind januari tien geselecteerd die twee maanden later alle tien publiek mogen optreden tijdens het Klarafestival. De laatste drie finalisten mogen hun favoriete concerto spelen onder begeleiding van het Brussels Philharmonic Orkest. Vorig jaar schreven bijna 300 kandidaten zich hiervoor in. Een overrompelend succes, dus. Dit lijkt me dé uitgelezen kans om mezelf uit te dagen en te evolueren in mijn muzisch kunnen.”

“Dé uitgelezen kans om te evolueren in mijn muzisch kunnen”

“In de selectieprocedure worden alle kandidaten beoordeeld op twee vlakken: techniciteit en présence. Het komt er dus niet alleen op aan je evolutie te bewijzen op technisch vlak, maar je ook te etaleren naar de buitenwereld en het bredere publiek. Poperinge cultureel in beeld brengen, kan ons, en bij uitbreiding de hele Westhoek, alleen maar nadrukkelijker op de kaart zetten. Ik nodig alle Poperingenaars dan ook graag uit om massaal op mij te stemmen. Dat kan tot eind december, enkel na registratie, maar voor de volle honderd procent veilig én volledig beschermd via de website www.speelhethard.be. Onder de knop ‘deelnemers’ hoeft men gewoon mijn profiel ‘Lieve Hutsebaut’ aan te klikken én mag men niet vergeten nog eens de link aan te klikken in het bevestigingsmailtje.”

Rollercoaster

Lieve heeft de voorbije weken beleefd als een ware rollercoaster. “Ik heb aan den lijve ervaren waarvoor het woord ‘hard’ in de programmatitel staat. Deelnemen vereist zonder meer een stevige ruggengraat en – naast het runnen van het huishouden, mijn job en mijn hobby’s – ettelijke uren studie- en repetitietijd. Tot nu toe postte ik twee filmpjes op mijn profiel, waarin ik aantoon wat ik kan en hoe ik evolueer. Een dergelijke uitdaging bezorgt me een ware energieboost, waarin ik me graag vastbijt, zeker naar de eindmeet toe”, klinkt het ambitieus.

Sinds afgelopen zomer rijdt Lieve wekelijks op en af naar Groot-Bijgaarden om er pianoles te volgen bij Geert Ott. “Ik kwam bij deze ware technische virtuoos terecht via de Vlamodag die ik in Asse bijwoonde afgelopen zomer. Mede door zijn indrukwekkende persoonlijkheid zijn deze lessen enorm heftig en intens. Zijn aanstekelijke en hartelijke bulderlach maakt mijn week telkens meer dan goed. Deze pianolessen bezorgen me een flinke portie adrenaline die verder doorschemert in mijn andere, dagdagelijkse taken. Behalve de lessen bij dit meesterlijk pedagogisch genie, volg ik nog les in de Poperingse Kunstacademie bij Alexander Besant én oefen ik thuis nog elke dag minstens drie uur. Geen moeite is mij te veel om toch maar de meet te halen eind januari en mezelf één van die tien geluksvogels te mogen noemen”, besluit Lieve.

(SVP)

‘Lieve speelt het melancholisch-hartig hard’

Het viel Lieve niet gemakkelijk om één favoriet concerto te pikken uit het enorme repertoire dat de muziekwereld rijk is. “Ik twijfelde enorm tussen Mozart, Chopin en Kabalevsky”, legt ze uit. “Elk stuk heeft zo zijn voor- en nadelen. Uiteindelijk heb ik eenvoudigweg mijn hart gevolgd en gekozen voor het pianoconcerto KVV488 in A, een introvert, gevoelig en zelfs weemoedig stuk van de jonge Mozart, het wonderkind dat mij altijd al wist te intrigeren. Vandaar het bijschrift ‘Lieve speelt het melancholisch-hartig hard’ onder mijn profiel. De grote uitdaging voor mij nu is om zo Mozartiaans mogelijk te brengen, dus door alle achterliggende klankkleuren, kleurschakeringen en harmonieën zo goed mogelijk eruit te halen. Waar men in een stuk van Chopin gemakkelijker kan uitblinken door de technische virtuositeit die het stuk vereist, zal ik mijn virtuositeit moeten uitspelen door de subtiele en delicate emoties op te roepen bij het publiek.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier