Lichterveldenaar maakt muurschildering voor Broederlijk Delen

Simon Bruneel vindt het maken van een muurschildering voor Broederlijk Delen een fijne ervaring. © Foto Kurt
Bram Vanlerberghe

Wie tegenwoordig in de Marktstraat passeert, kan er amper naast kijken. Op de muur tussen de Oxfam Wereldwinkel en het pas verkochte handelspand op de hoek met de Verbindingsstraat prijkt een heuse muurschildering. Lichterveldenaar Simon Bruneel maakte deze ‘murale’ in het kader van een wedstrijd van Broederlijk Delen.

Begin deze maand werd in Leuven de nieuwe vastencampagne van Broederlijk Delen gelanceerd onder de titel ‘Holy Guacamole! Geef boeren eigen grond om voedsel te telen’. De campagne, die van 6 maart tot en met 21 april loopt, focust op de situatie van kleinschalige boeren in Guatemala. “Door de oneerlijke verdeling van landbouwgrond slagen zij er niet in voldoende voedsel te produceren om hun gezin te eten te geven. Met armoede, honger en ondervoeding tot gevolg”, weet Broederlijk Delen.

Murales met een boodschap

Van maandag 11 tot maandag 25 maart is de Guatemalteekse kunstenaar Guillermo Santillana te gast in onze provincie. Met murales of muurschilderingen wil Broederlijk Delen deze muralist op gepaste wijze ontvangen. Murales zijn erg populair in Latijns-Amerika en dienen er om een boodschap tot bij een breed publiek over te brengen. En dat wil Broederlijk Delen nu ook hier verwezenlijken via een wedstrijd.

Creatieve vrijheid

De deelnemende kunstenaars mogen hun creativiteit de vrije loop laten bij hun ontwerp dat de vernieling van de natuur op een positieve manier aankaart. In de Marktstraat begon Simon Bruneel maandag, met goedkeuring van de eigenaar van het aanpalende pand en de gemeente, aan zijn muurschildering. “Op een muur schilderen, is iets aparts. Het is moeilijk om details aan te brengen. Ik heb nog niet veel muurschilderingen gemaakt en het was toch telkens anders”, opent de 27-jarige Lichterveldenaar die onder meer bekend is als de geestelijke vader van Dikke Dirk De Bloedworst.

“Mijn vader kwam met deze wedstrijd van Broederlijk Delen op de proppen. Hij moest voor een gepaste muur zorgen en deze wit verven. De rest van het werk was voor mij. (lacht) De muur in de Marktstraat is een mooie plaats hiervoor. Dat het naast de Wereldwinkel ligt, is een mooi toeval. Hoelang de muurschildering zichtbaar zal blijven? Tot die muur verdwijnt, veronderstel ik. De verf is alvast weerbestendig“, zegt Simon Bruneel.

Replica in Guatemala

Aan de wedstrijd hangt ook een mooie prijs vast: een ontmoeting met Guillermo Santillana en een replica van het ontwerp in Guatemala. “Eens de muurschildering af is, sturen we het resultaat op. Dan maakt Guillermo een selectie. Er zijn verschillende categorieën. Het winnende ontwerp tekent hij dan na in zijn thuisland. Ik heb zijn werk gezien en dat is helemaal anders dan hetgeen ik schilder. (lacht) Misschien springt mijn creatie zo dan wel in het oog. Ik ben alvast benieuwd. Veel criteria waren er niet. We kregen veel vrijheid. Het is me overigens niet per se om die wedstrijd te doen. Het is gewoon fijn om eens te doen”, besluit de leerkracht plastische opvoeding.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier