Lethal Injury uit Oostende stelt eerste cd voor

V.l.n.r. Arthur Loobuyck, Jonjo Hardy, Kevin Van Eeckhoutte, Dennis Wyffels en Josha Pylyser hebben hun eerste cd Melancholia klaar. (Foto JDC)
Redactie KW

Vrijdag 28 september kleurt De Grote Post een streepje zwarter dan normaal want de Oostendse thrashtrots Lethal Injury laat er zijn eerste cd los op de metalminnende mensheid. Ging het op hun demo nog over pmd-zakken en schijtende meeuwen, dan is Melancholia een stuk serieuzer en donkerder geworden. “Maar we blijven nog altijd plezante gasten natuurlijk.”

Thrashmetalband Lethal Injury bestaat uit Oostendenaars Josha Pylyser (31, basgitaar), Kevin ‘Rambo’ Van Eeckhoutte (31, zang), Dennis Wyffels (24, gitaar) en Jonjo Hardy (26, gitaar) en Arthur Loobuyck (20, drums) uit Zwevegem. Na een demo, enkele nummers op de compilatie-cd 8400 en optredens met grootheden als Anthrax en Legion of the Damned zetten ze nu de voorlopig grootste stap in hun carrière: een eerste echte cd, Melancholia.

“En het werd tijd ook, we spreken er al lang genoeg over. In november zijn we begonnen met de preproductie, later zijn we een tiental dagen bezig geweest met de echte opnames in de Shellshock Studio van Pieter Nyckees in Knokke. We waren goed voorbereid en wisten wat we mochten verwachten maar al bij al is het toch nog verrassend vlot verlopen, we hadden nooit gedacht op tien dagen tijd alles ingespeeld te krijgen.”

Eigen cd in handen

“We zijn ook blij dat we dan een label gevonden hebben want alles in eigen beheer uitbrengen neemt veel tijd en geld in beslag. We hebben de opnames rondgestuurd, enkele labels waren geïnteresseerd maar vooral Wormholedeath sprong eruit. Zij waren erg enthousiast en boden ons de beste deal. Via hen zal de cd verdeeld worden in Europa, Japan en Amerika maar je kan hem natuurlijk ook gewoon in het Compact Center en op onze optredens kopen.”

“Die eerste fysieke kopie van je eigen cd in handen hebben, het is speciaal. Na zoveel hard werken om iets moois af te leveren, heb je eindelijk resultaat. De eerste mensen die de cd al gehoord hebben, waren positief. Hopelijk wordt hij ook bij het grote publiek goed ontvangen. Bijna alle nummers zijn nieuw, mensen die ons al een tijdje niet meer gehoord hebben, kunnen verrast zijn. We spelen nog altijd thrash maar het is allemaal een beetje zwaarder en duisterder geworden.”

“Dat geldt zeker voor de teksten. Melancholia gaat over donkere en depressieve gevoelens, over moeilijke situaties in het leven, over hoe diep je kan zitten. De namen van de nummers zeggen het al: via The Downward Spiral raak je nog een beetje dieper, tot je uiteindelijk bij Suicidal Call uitkomt. Een opgewekte plaat kan je het dus niet meteen noemen… Maar voor de rest blijven we natuurlijk vrolijke gasten die graag een pintje drinken.”

“Uiteindelijk is het wel een concept-cd geworden, alle nummers zijn gelinkt aan mekaar. Dat was oorspronkelijk niet per se de bedoeling maar het is zo gelopen. En als je dan een pakket van teksten over donkere gevoelens hebt, moet je er niet plots nummers gaan tussenzwieren waarin je over politiek begint te zeveren of over pinten drinken en strontzat zijn. Over dat laatste hebben we er trouwens al genoeg gemaakt, nu pakken we het iets volwassener aan.”

Grotere festivals

“Dankzij Cédric Lepère is het artwork voor de cd ook Oostends en we stellen hem dus ook hier voor, in De Grote Post. We hebben Serge Feys leren kennen en gevraagd of dat mogelijk was. En we zijn blij dat het kan want de omkadering is daar echt professioneel. Speed Queen en Motsus vormen vrijdag 28 september ons voorprogramma. We spelen de nieuwe cd integraal plus enkele covers en andere nummers.”

“Daarna hebben we bewust niet veel shows meer gepland. Het is niet onze bedoeling om elke week van zaal naar zaal te trekken we hebben ook nog gewoon een job maar we hopen wel om eens op de grotere festivals terecht te komen.” (Jo De Clerck)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier